Stuur dan een e-mail naar info@roca12.nl
Iedere student die wordt ingeschreven in een mbo-opleiding, krijgt in het eerste jaar een bindend studieadvies (bsa).
Wat is een bindend studieadvies?
Je begint met een mbo-opleiding en je doel is deze opleiding met een mooi diploma af te sluiten. Bij veel studenten gaat dit goed maar het komt ook wel eens voor dat je niet de juiste keuze hebt gemaakt of dat de studie niet bij je past. Tijdens je eerste leerjaar heb je meerdere gesprekken met je studieloopbaanbegeleider (Slb’er) waar jullie je studievoortgang en ook verwachtingen van de studie bespreken. In dit eerste jaar volgt daaruit driemaal een advies vanuit het opleidingsteam van je studie. Uiteindelijk komt daaruit het bindend studieadvies dat positief, negatief of aan het eind van het eerste leerjaar uiteindelijk bindend negatief kan zijn. Dat laatste betekent dat we je begeleiden naar een beter passende opleiding bij onze school of bij een andere mbo-school.
Hoe werkt het (bindend) studieadvies?
Het studieadvies wordt in jouw eerste leerjaar driemaal uitgebracht door het opleidingsteam. Je studieloopbaanbegeleider vertelt je tijdens een gesprek wat je studieadvies is. En bij de derde keer wat het bindend studieadvies is.
Positief: je zit op de goede plek, haalt goede resultaten en je houding & deelname zijn ook goed.
Negatief: beschouw dit advies als een waarschuwing. Je scoort niet goed op resultaten en/of houding en deelname. Stel jezelf de vraag: past deze opleiding bij mij?
Bindend negatief: Ondanks eerdere waarschuwingen, inspanningen van jou en ondersteuning door ons zit je toch niet op de juiste opleiding of maak je onvoldoende vorderingen. We gaan samen zoeken naar een beter passende opleiding.
Bij een positief advies wordt dit genoteerd in Osiris. Bij een (bindend) negatief studieadvies krijg je dit naast een gesprek ook schriftelijk bevestigd en het wordt genoteerd in Osiris.
Planning gesprekken
Volg je een opleiding op niveau 2, 3 of 4 dan vinden de adviesgesprekken plaats na 3 maanden, 6 maanden en 9 maanden na de start van de opleiding. Krijg je bij die laatste ronde een bindend negatief studieadvies, dan kan de opleiding je nog voor de zomer ondersteunen in het vinden van een beter passende opleiding. Je kunt alleen een bindend negatief studieadvies krijgen, als je daarvoor al een negatief advies hebt gehad.
Volg je een Entree-opleiding dan vinden de adviesgesprekken plaats: binnen 1 maand, binnen 2 maanden en binnen 4 maanden na start opleiding.
Waarop beoordelen wij je?
- Capaciteiten: dit zijn je studieresultaten, cijfers, beoordelingen, studievaardigheden. Deze resultaten moeten in ieder geval voldoende zijn.
- Houding: lever je een positieve bijdrage aan de les, toon je initiatief, werk je samen
- Participatie: aanwezig zijn en actief meedoen tijdens de lessen en andere activiteiten. Scoor je hierbij onvoldoende dan kan dat in relatie tot de behaalde resultaten ook aanleiding zijn tot een negatief advies.
Dat zijn de globale punten waarop jouw opleidingsteam let. Mogelijk hebben ze nog aanvullingen, die krijg je van je Slb’er te horen.
Vragen?
Heb je verder vragen over het (bindend) studieadvies, dan kun je die stellen aan je Slb’er.