Het vmbo (voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs) bereidt je voor op het mbo. Ook als je een havo diploma hebt, of vroeger een ander diploma hebt gehaald, dan kan je studeren aan het mbo.

Zit je op een praktijkschool of heb je je vmbo-diploma niet gehaald? Ook dan heeft het mbo een opleiding voor jou. Je kunt een entree-opleiding doen. Meer informatie over het mbo-onderwijs vind je hier.

Overzicht alle mbo-opleidingen

Beschikbare opleidingen: 16
  • Allround assistant business services

    Bij de opleiding Allround Assistant Business Services leer je werken met (grote hoeveelheden) informatie, maar ook om projectmatig te werken en oplossingen te zoeken.

    Tijdens de opleiding krijg je veel praktijkles om zoveel mogelijk ervaring op te doen. Je leert hoe je agenda’s beheert en zelf kleine bijeenkomsten organiseert. Hierbij is een gastvrije houding erg belangrijk. Tijdens de opleiding ga je op bezoek bij bedrijven en krijg je les van praktijkdeskundigen. Zo ben je meteen op de hoogte van alle trends in jouw vakgebied. 

  • Allround medewerker IT systems and devices

    Bij de opleiding Allround Medewerker IT Systems and Devices leer je allerlei hard- en softwarepakketten installeren en beheren. Je wordt getraind in het aanleggen van bekabeling en leert computergebruikers deskundig ondersteunen.

  • Allround medewerker productietechniek

    Kwaliteit en vakmanschap zijn voor jou zeker geen brug te ver. Daarom ben jij zeer geschikt om aan de slag te gaan als allround medewerker productietechniek.

    Als allround medewerker productietechniek bewerk je zelfstandig plaat- en profielmaterialen tot verschillende constructies, zoals bruggen, apparaten of gebouwen. De opleiding allround medewerker productietechniek van het Technova College duurt 3 jaar. Heb jij de opleiding medewerker productietechniek niveau 2 afgerond? Dan duurt de opleiding nog maar 2 jaar. Daarna kun je zelfstandig aan de slag als bruggenbouwer (letterlijk!) of in een ander onderdeel van constructie- en apparatenbouw.

  • Allround technicus voertuigen en mobiele werktuigen

    Je leert hoe je inspecties uitvoert en onderhoudsbeurten kunt uitvoeren aan personenauto’s en bedrijfsauto’s. Ook leer je hoe je auto’s afleveringsklaar maakt voor klanten. Het stellen van een diagnose, complexere reparaties en het monteren van alarmsystemen en andere elektronische onderdelen, horen ook bij deze opleiding. Tijdens de praktijklessen in onze werkplaats word je goed voorbereid op de toekomst. Zo leer je naast brandstofmotoren al veel werken met elektrische aandrijvingen (waterstof en batterij), netwerksystemen in voertuigen, maar ook meer over voertuighulpsystemen (camera’s en radarsystemen) tot autonoom rijden. De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren. Ook leer je duidelijk communiceren, mondeling en via e-mail, omdat je contact hebt met de klant.  

  • Allround vakkracht onderhoud- en klussenbedrijf

    Actie en avontuur zoek jij graag op. Je bent sportief en je bezit over een flinke portie discipline. Ook heb je twee rechterhanden en werk je graag met techniek.

  • Begeleider maatschappelijke zorg

    Als begeleider maatschappelijke zorg begeleid je vraaggericht cliënten binnen wonen of dagbesteding. De doelgroepen waar je mee kunt werken zijn mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking, psychische problemen of psychiatrische problematiek. Met dit diploma kun jij aan de slag als begeleider maatschappelijke zorg.

    Je begeleidt cliënten bij dagelijkse dingen en helpt hen op weg naar een zo veel mogelijk zelfstandig leven in de maatschappij. Je kunt gaan werken in instellingen voor wonen, dagbesteding of vrije tijd. Denk hierbij aan woningen of dagbesteding in de gehandicaptenzorg, ouderenzorg, begeleid wonen of opvangcentra voor daklozen/thuislozen.

  • Eerste monteur elektrotechnische installaties in de gebouwde omgeving

    Als eerste monteur elektrotechnische installaties in de gebouwde omgeving (voorheen: eerste monteur elektrotechnische installaties woning en utiliteit) ben jij een zelfstandige en onmisbare vakheld. Ga maar na: er is geen gebouw te bedenken waar geen elektrotechnische installatie in zit. Denk aan een lift, beveiligingsapparatuur en verlichting. Jij zorgt ervoor dat alles naar behoren blijft werken. Belangrijk werk! 

  • Eerste monteur mechatronica

    Tijdens de BBL-opleiding eerste monteur mechatronica leer je hoe je machines moet bouwen en onderhouden.

  • Pedagogisch medewerker kinderopvang

    Je leert alle vaardigheden die nodig zijn voor het ondersteunen en begeleiden van kinderen. 

  • Podium- en evenemententechnicus

    Tijdens deze opleiding podiumtechniek word jij de vakheld van elk evenement. Je maakt kennis met alle technische werkzaamheden die nodig zijn om een productie tot een succes te maken. Je leert werken met belichting-, projectie- en geluidsapparatuur en maakt kennis met podiumtechniek, zoals het bouwen en afbreken van podia en decors.

  • Schoonheidsspecialist

    Tijdens de opleiding schoonheidsspecialist op het mbo kom jij alles te weten over persoonlijke (cosmetische) verzorging. In het eerste leerjaar ligt de focus op gezichtsverzorging, in het tweede leer je vooral over verzorging van het lichaam. Het derde jaar is de aansluitende mbo 4-opleiding allround schoonheidsspecialist. 

  • Sport- en bewegingsleider

    Sport- & Bewegingsleider is een opleiding waarbij je breed start in een eenjarig gemeenschappelijk programma. Je maakt dan uitgebreid kennis met allerlei sport- en bewegingsactiviteiten voor jong en oud. Jouw werkterrein is breed. Je kunt bij allerlei organisaties aan de slag in een uitdagende baan, meestal met variabele werktijden. Bijvoorbeeld bij fitnesscentra, sportverenigingen, zwembaden, buitensportbedrijven, multifunctionele sportcomplexen, recreatiebedrijven en buurt- of wijkorganisaties. Ook de mensen met wie je gaat werken verschillen in leeftijd, vaardigheden en achtergrond. Voor de één organiseer je recreatieve activiteiten, met de ander werk je op therapeutische basis, of je gaat samen iemands sportprestaties verbeteren.

  • Verzorgende IG

    De opleiding verzorgende IG (BBL) is een brede, praktijkgerichte opleiding. Je leert alles over zorg en ondersteuning bieden aan allerlei mensen die dit nodig hebben. Bijvoorbeeld pasgeboren baby’s en hun ouders, langdurige zieke mensen, ouderen en mensen met een beperking. Je maakt eerst kennis met deze verschillende werkvelden en doelgroepen. Je leert alles over zorg bieden volgens het zorgplan en de beroepscode, overleggen met collega’s zoals fysiotherapeuten en verpleegkundigen, wensen en behoeften van cliënten in kaart brengen, voorlichting en advies geven en handelen in moeilijke situaties. Ook werk je aan je sociale vaardigheden, zodat jij cliënten ook op emotioneel vlak kunt helpen en goed met collega’s kunt samenwerken. Kortom: alles wat jij nodig hebt om straks als bevoegd verzorgende IG aan de slag te gaan.

  • Zelfstandig medewerker travel & hospitality

    Tijdens deze opleiding krijg je allerlei vakken die je voorbereiden op het werk in de toeristische branche. Denk aan toeristische topografie, hotelmanagement, hotelreserveringen, reis- en annuleringsverzekeringen. Ook het opstellen van arrangementen, inclusief prijsberekening hoort bij de opleiding. Daarnaast word je voorbereid op het voeren van balie-, verkoop- en klachtengesprekken. 

  • Zelfstandig werkend gastheer/-vrouw

    Tijdens de opleiding zelfstandig werkend gastheer/gastvrouw krijg je bij het Astrum College een dynamische onderwijsmix van theorie en praktijk. Wat je van de opleiding kunt verwachten en leren? Als eerste aanspreekpunt voor gasten zorg jij ervoor dat zij een zo prettig mogelijk verblijf hebben. Om gasten op professionele wijze te informeren en adviseren over dranken en spijzen, doe je kennis op van producten, bereidingswijzen, menuleer en gastronomie. Je leert speciale serveerhandelingen verrichten, bereidingen aan tafel uitvoeren en raakt bekend met de hygiëneregelgeving. Je brengt samen met medestudenten je kennis in de praktijk in leerrestaurant La Rana. Ook doe je kennis op middels excursies, workshops en studiereizen. 

Wij helpen je graag!

Geen antwoord gevonden op je vraag? Zo kun je contact opnemen