Het vmbo (voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs) bereidt je voor op het mbo. Ook als je een havo diploma hebt, of vroeger een ander diploma hebt gehaald, dan kan je studeren aan het mbo.

Zit je op een praktijkschool of heb je je vmbo-diploma niet gehaald? Ook dan heeft het mbo een opleiding voor jou. Je kunt een entree-opleiding doen. Meer informatie over het mbo-onderwijs vind je hier.

Overzicht alle mbo-opleidingen

Beschikbare opleidingen: 22
  • Allround machineoperator houttechniek

    Schuren, zagen en vormgeven. Met verschillende houtbewerkingsmachines prachtige producten maken, zoals kozijnen, trappen, meubels en vloeren. In de BBL-opleiding allround machineoperator houttechniek (voorheen: allround machinaal houtbewerker) leer je hoe je van verschillende soorten hout mooie producten maakt.

    Voor studenten die de opleiding machineoperator houttechniek (voorheen: machinaal houtbewerker) op niveau 2 hebben afgerond duurt deze opleiding twee jaar. Nog geen ervaring met houtbewerken? Geen probleem. Je kunt ook starten in een driejarig traject waarin je eerst de basis aanleert. 

  • Allround medewerker productietechniek

    Kwaliteit en vakmanschap zijn voor jou zeker geen brug te ver. Daarom ben jij zeer geschikt om aan de slag te gaan als allround medewerker productietechniek.

    Als allround medewerker productietechniek bewerk je zelfstandig plaat- en profielmaterialen tot verschillende constructies, zoals bruggen, apparaten of gebouwen. De opleiding allround medewerker productietechniek van het Technova College duurt 3 jaar. Heb jij de opleiding medewerker productietechniek niveau 2 afgerond? Dan duurt de opleiding nog maar 2 jaar. Daarna kun je zelfstandig aan de slag als bruggenbouwer (letterlijk!) of in een ander onderdeel van constructie- en apparatenbouw.

  • Allround metselaar

    Tijdens de opleiding Metselaar leer jij allerlei soorten metselwerk kennen en uitvoeren. Dit begint bij de basistechnieken. Zo leer je hoe je schoon metselwerk aflevert (metselwerk dat zichtbaar blijft). Ook vuil metselwerk (metselwerk dat later nog een afwerklaag krijgt) komt aan de orde. Zo leer je voegen, isoleren en scheidingswanden zetten. Ook doe je vakkennis op over steensoorten, lijmen en species. 

  • Allround montagemedewerker houttechniek

    Tijdens de opleiding Allround Montagemedewerker Houttechniek leer je (bijzondere) ramen, deuren en kozijnen monteren en prefab-elementen maken, zoals complete gevelvullende elementen en dakkapellen. Je leert zorgvuldig omgaan met diverse handgereedschappen en machines volgens geldende milieu- en Arbovoorschriften. 

    Je leert veel in de praktijk waardoor jij de opgedane vaardigheden direct kunt toepassen. Tijdens de opleiding leer jij zelfstandig klussen aanpakken en ‘problemen’ eigenhandig verhelpen. Ook leer je hoe de werkprocessen in jouw branche verlopen. 

  • Allround technicus voertuigen en mobiele werktuigen

    Je leert hoe je inspecties uitvoert en onderhoudsbeurten kunt uitvoeren aan personenauto’s en bedrijfsauto’s. Ook leer je hoe je auto’s afleveringsklaar maakt voor klanten. Het stellen van een diagnose, complexere reparaties en het monteren van alarmsystemen en andere elektronische onderdelen, horen ook bij deze opleiding. Tijdens de praktijklessen in onze werkplaats word je goed voorbereid op de toekomst. Zo leer je naast brandstofmotoren al veel werken met elektrische aandrijvingen (waterstof en batterij), netwerksystemen in voertuigen, maar ook meer over voertuighulpsystemen (camera’s en radarsystemen) tot autonoom rijden. De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren. Ook leer je duidelijk communiceren, mondeling en via e-mail, omdat je contact hebt met de klant.  

  • Allround timmerman

    Tijdens de opleiding Allround Timmerman leer jij alles over timmeren en houten constructies. Denk aan het stellen van kozijnen en trappen. Je leert op professionele en veilige wijze vloeren leggen en dakconstructies bouwen. De combinatie ‘werken en leren’ staat hierbij centraal. Een groot deel van de opleiding leer je in de praktijk. Op die manier maak je kennis met de taken van andere vaklieden in de bouw, leer je technische tekeningen lezen en krijg je inzicht in de constructie van gebouwen. Als allround timmerman ben je bij veel aspecten in verschillende stadia van een bouwproject betrokken. Met de kennis en ervaring die je tijdens de opleiding opdoet, word je breed inzetbaar: zowel in teamverband als bij klussen die je zelfstandig uitvoert. 

  • Eerste monteur elektrotechnische installaties in de gebouwde omgeving

    Als eerste monteur elektrotechnische installaties in de gebouwde omgeving (voorheen: eerste monteur elektrotechnische installaties woning en utiliteit) ben jij een zelfstandige en onmisbare vakheld. Ga maar na: er is geen gebouw te bedenken waar geen elektrotechnische installatie in zit. Denk aan een lift, beveiligingsapparatuur en verlichting. Jij zorgt ervoor dat alles naar behoren blijft werken. Belangrijk werk! 

  • Eerste monteur mechatronica

    Tijdens de BBL-opleiding eerste monteur mechatronica leer je hoe je machines moet bouwen en onderhouden.

  • Machineoperator houttechniek

    Tijdens de BBL-opleiding machineoperator houttechniek leer je hout en plaatmateriaal omtoveren tot meubels, kozijnen, deurposten, trappen, vloeren, vlonders, hekken, daken of zelfs hele houtskeletbouwwoningen. Dit doe je met name met de hulp van houtbewerkingsmachines, zoals boor- en schuurmachines, cirkel- en platenzagen en freesbanken. Tegenwoordig zijn veel van deze houtbewerkingsmachines computergestuurd. Je leert ze instellen, bedienen en onderhouden. Ook kun jij straks 3D-tekeningen maken die je met de computergestuurde houtbewerkingsmachines vervolgens tot in het kleinste detail kan namaken.

  • Medewerker productietechniek

    Kwaliteit en vakmanschap zijn voor jou zeker geen brug te ver. Daarom ben jij zeer geschikt om aan de slag te gaan als medewerker productietechniek. Als medewerker productietechniek bewerk je plaat- en profielmaterialen tot verschillende constructies, zoals bruggen, apparaten of gebouwen. De opleiding medewerker productietechniek van het Technova College duurt 2 jaar. Daarna kun je aan de slag als bruggenbouwer (letterlijk!) of in een ander onderdeel van constructie- en apparatenbouw.

  • Metselaar

    Tijdens de opleiding Metselaar leer jij allerlei soorten metselwerk kennen en uitvoeren. Dit begint bij de basistechnieken. Zo leer je hoe je schoon metselwerk aflevert (metselwerk dat zichtbaar blijft). Ook vuil metselwerk (metselwerk dat later nog een afwerklaag krijgt) komt aan de orde. Zo leer je voegen, isoleren en scheidingswanden zetten. Ook doe je vakkennis op over steensoorten, lijmen en species. 

  • Montagemedewerker houttechniek

    Tijdens de opleiding Montagemedewerker Houttechniek leer je werken met allerlei handgereedschappen en machines volgens geldende milieu- en Arbovoorschriften. Je leert hoe je kozijnen, ramen, deuren en andere gevelelementen in elkaar zet en monteert. Jij zorgt ervoor dat de onderdelen de juiste maat en vorm krijgen en hoe je zorgvuldig en veilig te werk gaat. Het wordt jouw taak om deze onderdelen te monteren en klaar te maken voor verzending naar de bouw. 

  • Monteur elektrotechnische installaties

    Word onmisbaar met de opleiding monteur elektrotechnische installaties.

    Jij leert hoe je diverse soorten elektrotechnische installaties goed en veilig kunt laten werken. Jij weet hoe ze werken, hoe je ze moet installeren, onderhouden en indien nodig repareren. Je wordt dus super breed opgeleid! Zo is straks geen dag hetzelfde. Je krijgt les in elektriciteitsleer, materialenkennis en gereedschappenleer. Zo zorgen wij ervoor dat je theoretisch genoeg onderbouwd bent om in de praktijk ieder probleem op te lossen. 

  • Monteur mechatronica

    Tijdens de BBL-opleiding monteur mechatronica leer je hoe je machines moet bouwen en onderhouden. Je weet hoe je de onderdelen van apparatuur en machines maakt, monteert en inbouwt. Jij stelt de machines in en ziet erop toe dat ze naar behoren functioneren. Onder jouw toeziend oog werken machines straks optimaal. We zorgen ervoor dat je een goede theoretische basis hebt. Je leert over metaaltechniek, besturingstechniek en elektrotechniek. 

Wij helpen je graag!

Geen antwoord gevonden op je vraag? Zo kun je contact opnemen