Het vmbo (voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs) bereidt je voor op het mbo. Ook als je een havo diploma hebt, of vroeger een ander diploma hebt gehaald, dan kan je studeren aan het mbo.

Zit je op een praktijkschool of heb je je vmbo-diploma niet gehaald? Ook dan heeft het mbo een opleiding voor jou. Je kunt een entree-opleiding doen. Meer informatie over het mbo-onderwijs vind je hier.

Overzicht alle mbo-opleidingen

Beschikbare opleidingen: 14
  • Assistant business services

    Deze opleiding bereidt jou voor op voor ondersteunend werk in de zakelijke dienstverlening. 

  • Begeleider maatschappelijke zorg

    Als begeleider maatschappelijke zorg begeleid je vraaggericht cliënten binnen wonen of dagbesteding. De doelgroepen waar je mee kunt werken zijn mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking, psychische problemen of psychiatrische problematiek. Met dit diploma kun jij aan de slag als begeleider maatschappelijke zorg.

    Je begeleidt cliënten bij dagelijkse dingen en helpt hen op weg naar een zo veel mogelijk zelfstandig leven in de maatschappij. Je kunt gaan werken in instellingen voor wonen, dagbesteding of vrije tijd. Denk hierbij aan woningen of dagbesteding in de gehandicaptenzorg, ouderenzorg, begeleid wonen of opvangcentra voor daklozen/thuislozen.

  • Leidinggevende keuken

    Tijdens de opleiding leidinggevende keuken krijg je bij het Astrum College een dynamische onderwijsmix van theorie en praktijk. We stomen je met persoonlijke aandacht stap voor stap klaar voor een leidinggevende functie binnen een horecabedrijf. Niet alleen leer je de werkzaamheden in de keuken perfect uitvoeren, ook ontwikkel je een uitstekende professionele beroepshouding die je met een glimlach uitstraalt naar je gasten én collega’s. Je leert planningen maken, menukaarten samenstellen, budgetten bewaken en begrotingen opstellen.

  • Manager /ondernemer horeca

    Tijdens de opleiding manager/ondernemer horeca leer je vakkundig een restaurant, hotel of café runnen. In de praktijklessen doe je de specifieke kennis, technieken en vaardigheden op die nodig zijn in de bediening en frontoffice. Ook beheers je de zakelijke kant van het vak, zoals het overzicht houden in de financiën en de drank- en voedingsmiddelenvoorraad. 

  • Marketing & communication specialist

    Tijdens de opleiding Marketing & communication specialist maak jij uitgebreid kennis met het vak. Dat betekent dat je creatieve vakken zoals tekstschrijven en ontwerpen krijgt, maar ook economie, communicatie, marketing en statistiek.

    Natuurlijk volg je ook verplicht Nederlands, Engels en Duits. Via deze combinatie leer jij onder meer marktonderzoek verrichten, marketingplannen opstellen en gerichte communicatiemiddelen ontwikkelen én inzetten – bijvoorbeeld folders, websites of zelfs complete campagnes. Dat doe je in een mix van theorie en praktijk: je werkt tijdens de opleiding aan praktijkopdrachten en loopt af en toe stage. Zo ben je straks goed voorbereid op je beroep.

  • Mediavormgever

    In deze brede opleiding leer je alles op het gebied van grafisch vormgeven: video’s, animaties, fotografie en online vormgeving. Commerciële media-uitingen, interactieve vormgeving en online design. Niets is jou te gek. Jij leert door middel van design de juiste mensen te bereiken en te inspireren.

  • Persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg

    Tijdens je opleiding leer je (tijdelijk of permanent) doelgroepen te begeleiden die ondersteuning, begeleiding en/of zorg nodig hebben. Denk hierbij aan mensen van verschillende leeftijden met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking, psychische problemen of psychiatrische problematiek. Een persoonlijk begeleider is het aanspreekpunt voor cliënten en wettelijke vertegenwoordigers. 

  • Sport- en bewegingsleider

    Sport- & Bewegingsleider is een opleiding waarbij je breed start in een eenjarig gemeenschappelijk programma. Je maakt dan uitgebreid kennis met allerlei sport- en bewegingsactiviteiten voor jong en oud. Jouw werkterrein is breed. Je kunt bij allerlei organisaties aan de slag in een uitdagende baan, meestal met variabele werktijden. Bijvoorbeeld bij fitnesscentra, sportverenigingen, zwembaden, buitensportbedrijven, multifunctionele sportcomplexen, recreatiebedrijven en buurt- of wijkorganisaties. Ook de mensen met wie je gaat werken verschillen in leeftijd, vaardigheden en achtergrond. Voor de één organiseer je recreatieve activiteiten, met de ander werk je op therapeutische basis, of je gaat samen iemands sportprestaties verbeteren.

  • Verzorgende IG

    De opleiding verzorgende IG (BBL) is een brede, praktijkgerichte opleiding. Je leert alles over zorg en ondersteuning bieden aan allerlei mensen die dit nodig hebben. Bijvoorbeeld pasgeboren baby’s en hun ouders, langdurige zieke mensen, ouderen en mensen met een beperking. Je maakt eerst kennis met deze verschillende werkvelden en doelgroepen. Je leert alles over zorg bieden volgens het zorgplan en de beroepscode, overleggen met collega’s zoals fysiotherapeuten en verpleegkundigen, wensen en behoeften van cliënten in kaart brengen, voorlichting en advies geven en handelen in moeilijke situaties. Ook werk je aan je sociale vaardigheden, zodat jij cliënten ook op emotioneel vlak kunt helpen en goed met collega’s kunt samenwerken. Kortom: alles wat jij nodig hebt om straks als bevoegd verzorgende IG aan de slag te gaan.

  • Zelfstandig werkend gastheer/-vrouw

    Tijdens de opleiding zelfstandig werkend gastheer/gastvrouw krijg je bij het Astrum College een dynamische onderwijsmix van theorie en praktijk. Wat je van de opleiding kunt verwachten en leren? Als eerste aanspreekpunt voor gasten zorg jij ervoor dat zij een zo prettig mogelijk verblijf hebben. Om gasten op professionele wijze te informeren en adviseren over dranken en spijzen, doe je kennis op van producten, bereidingswijzen, menuleer en gastronomie. Je leert speciale serveerhandelingen verrichten, bereidingen aan tafel uitvoeren en raakt bekend met de hygiëneregelgeving. Je brengt samen met medestudenten je kennis in de praktijk in leerrestaurant La Rana. Ook doe je kennis op middels excursies, workshops en studiereizen. 

  • Zelfstandig werkend kok

    Tijdens de opleiding zelfstandig werkend kok krijg je bij het Astrum College een dynamische onderwijsmix van theorie en praktijk. Je volgt theorielessen en concrete vaardigheidstrainingen. Als kok werk je zelfstandig, maar – je raadt het al – natuurlijk ook in teamverband. Beide ‘manieren van werken’ en specifieke vaardigheden krijgen de aandacht. We leren je stap voor stap alle benodigde vaktechnieken toe te passen. Zo doe je kennis op van allerlei gerechten en bereidingswijzen en raak je bedreven in diverse kooktechnieken.

Wij helpen je graag!

Geen antwoord gevonden op je vraag? Zo kun je contact opnemen