Het vmbo (voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs) bereidt je voor op het mbo. Ook als je een havo diploma hebt, of vroeger een ander diploma hebt gehaald, dan kan je studeren aan het mbo.

Zit je op een praktijkschool of heb je je vmbo-diploma niet gehaald? Ook dan heeft het mbo een opleiding voor jou. Je kunt een entree-opleiding doen. Meer informatie over het mbo-onderwijs vind je hier.

Overzicht alle mbo-opleidingen

Beschikbare opleidingen: 13
  • Aankomend medewerker grondoptreden

    De VeVa-opleiding in Ede is niet voor iedereen. Je moet fysiek sterk zijn, een goed uithoudingsvermogen hebben en over een flink portie discipline beschikken. Denk jij dat je uit het juiste hout gesneden bent en wil je het werk van een militair leren kennen?

    Tijdens de VeVa-opleiding maak je uitgebreid kennis met Defensie en ben je gegarandeerd van een stage mét stagevergoeding. Als aankomend medewerker grondoptreden moet je natuurlijk over een uitstekende conditie beschikken. En daar werk je in je militaire opleiding naartoe! Je krijgt veel sportlessen waardoor jouw kracht en uithoudingsvermogen toenemen. Naast deze fysieke training wordt er tijdens de opleiding gewerkt aan je algemene vaardigheden: Engels, Nederlands, rekenen en burgerschap. Je krijgt ook lessen in vaardigheden die je als militair nodig gaat hebben: militaire eerste hulp, kaart en kompas lezen en verbindingen maken. Je ontwikkelt Skills for Life: doorzettingsvermogen, improviseren, samenwerken en omgaan met diverse culturen.

  • Aankomend onderofficier grondoptreden

    De VeVa-opleiding in Ede tot aankomend onderofficier is niet voor iedereen geschikt. Je moet fysiek sterk zijn, een goed uithoudingsvermogen hebben en over een flinke portie discipline beschikken. Als onderofficier moet je ook leiderschapskwaliteiten hebben. 

    Herken jij jezelf in deze omschrijving en wil je het werk van een militair leren kennen? Tijdens de VeVa-opleiding tot aankomend onderofficier grondoptreden maak je uitgebreid kennis met Defensie en ben je verzekerd van een stage mét stagevergoeding.

  • Begeleider maatschappelijke zorg

    Als begeleider maatschappelijke zorg begeleid je vraaggericht cliënten binnen wonen of dagbesteding. De doelgroepen waar je mee kunt werken zijn mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking, psychische problemen of psychiatrische problematiek. Met dit diploma kun jij aan de slag als begeleider maatschappelijke zorg.

    Je begeleidt cliënten bij dagelijkse dingen en helpt hen op weg naar een zo veel mogelijk zelfstandig leven in de maatschappij. Je kunt gaan werken in instellingen voor wonen, dagbesteding of vrije tijd. Denk hierbij aan woningen of dagbesteding in de gehandicaptenzorg, ouderenzorg, begeleid wonen of opvangcentra voor daklozen/thuislozen.

  • Beveiliger 2

    Als beveiliger zet jij je in om van de wereld een veilige plek te maken. Je gaat aan de slag bij drukke evenementen of bij organisaties zoals de overheid of musea. Jij weet van aanpakken en je hebt altijd je woordje klaar. Ben je ook minimaal 18 jaar? Dan is de opleiding beveiliger niveau 2 misschien iets voor jou.

  • Beveiliger 3

    De opleiding beveiliger 3 (coördinator beveiliging) sluit aan op de opleiding beveiliger 2. Je leert hoe je beveiligingswerkzaamheden moet coördineren en hoe je leiding moet geven aan een team van beveiligers. Je weet hoe je moet rapporteren aan het management en je bent in staat om gepaste voorstellen te doen die veiligheidsplannen en draaiboeken verbeteren. Dit alles leer je tijdens lessen op school, excursies, praktijksimulaties, buitenschoolse activiteiten en een stage. Je wordt klaargestoomd voor een uitdagende leidinggevende functie.

    Voorheen heette deze opleiding: Coördinator Beveiliging.

  • Gespecialiseerd pedagogisch medewerker

    Wil jij graag kinderen en jongeren ondersteunen in hun ontwikkeling en in de omgang met elkaar? Dan zit jij helemaal op je plek op de opleiding gespecialiseerd pedagogisch medewerker.

  • Onderwijsassistent

    Jij hebt een actieve houding. Je durft initiatief te nemen. Maar vooral: jij wilt kinderen graag iets leren. Als jij jezelf hierin herkent, zit je helemaal op je plek met een opleiding onderwijsassistent in Ede op het Dulon College. Met de kennis die je hier opdoet, help jij de volgende generatie op hun best te zijn.

  • Pedagogisch medewerker kinderopvang

    Je leert alle vaardigheden die nodig zijn voor het ondersteunen en begeleiden van kinderen. 

  • Persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg

    Tijdens je opleiding leer je (tijdelijk of permanent) doelgroepen te begeleiden die ondersteuning, begeleiding en/of zorg nodig hebben. Denk hierbij aan mensen van verschillende leeftijden met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking, psychische problemen of psychiatrische problematiek. Een persoonlijk begeleider is het aanspreekpunt voor cliënten en wettelijke vertegenwoordigers. 

  • Sport- en bewegingsleider

    Sport- & Bewegingsleider is een opleiding waarbij je breed start in een eenjarig gemeenschappelijk programma. Je maakt dan uitgebreid kennis met allerlei sport- en bewegingsactiviteiten voor jong en oud. Jouw werkterrein is breed. Je kunt bij allerlei organisaties aan de slag in een uitdagende baan, meestal met variabele werktijden. Bijvoorbeeld bij fitnesscentra, sportverenigingen, zwembaden, buitensportbedrijven, multifunctionele sportcomplexen, recreatiebedrijven en buurt- of wijkorganisaties. Ook de mensen met wie je gaat werken verschillen in leeftijd, vaardigheden en achtergrond. Voor de één organiseer je recreatieve activiteiten, met de ander werk je op therapeutische basis, of je gaat samen iemands sportprestaties verbeteren.

  • Verzorgende IG

    De opleiding verzorgende IG (BBL) is een brede, praktijkgerichte opleiding. Je leert alles over zorg en ondersteuning bieden aan allerlei mensen die dit nodig hebben. Bijvoorbeeld pasgeboren baby’s en hun ouders, langdurige zieke mensen, ouderen en mensen met een beperking. Je maakt eerst kennis met deze verschillende werkvelden en doelgroepen. Je leert alles over zorg bieden volgens het zorgplan en de beroepscode, overleggen met collega’s zoals fysiotherapeuten en verpleegkundigen, wensen en behoeften van cliënten in kaart brengen, voorlichting en advies geven en handelen in moeilijke situaties. Ook werk je aan je sociale vaardigheden, zodat jij cliënten ook op emotioneel vlak kunt helpen en goed met collega’s kunt samenwerken. Kortom: alles wat jij nodig hebt om straks als bevoegd verzorgende IG aan de slag te gaan.

Wij helpen je graag!

Geen antwoord gevonden op je vraag? Zo kun je contact opnemen