Stuur dan een e-mail naar info@roca12.nl
Het vmbo (voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs) bereidt je voor op het mbo. Ook als je een havo diploma hebt, of vroeger een ander diploma hebt gehaald, dan kan je studeren aan het mbo.
Zit je op een praktijkschool of heb je je vmbo-diploma niet gehaald? Ook dan heeft het mbo een opleiding voor jou. Je kunt een entree-opleiding doen. Meer informatie over het mbo-onderwijs vind je hier.
Overzicht alle mbo-opleidingen
Begeleider maatschappelijke zorg
Als begeleider maatschappelijke zorg begeleid je vraaggericht cliënten binnen wonen of dagbesteding. De doelgroepen waar je mee kunt werken zijn mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking, psychische problemen of psychiatrische problematiek. Met dit diploma kun jij aan de slag als begeleider maatschappelijke zorg.
Je begeleidt cliënten bij dagelijkse dingen en helpt hen op weg naar een zo veel mogelijk zelfstandig leven in de maatschappij. Je kunt gaan werken in instellingen voor wonen, dagbesteding of vrije tijd. Denk hierbij aan woningen of dagbesteding in de gehandicaptenzorg, ouderenzorg, begeleid wonen of opvangcentra voor daklozen/thuislozen.
Sport- en bewegingsleider
Sport- & Bewegingsleider is een opleiding waarbij je breed start in een eenjarig gemeenschappelijk programma. Je maakt dan uitgebreid kennis met allerlei sport- en bewegingsactiviteiten voor jong en oud. Jouw werkterrein is breed. Je kunt bij allerlei organisaties aan de slag in een uitdagende baan, meestal met variabele werktijden. Bijvoorbeeld bij fitnesscentra, sportverenigingen, zwembaden, buitensportbedrijven, multifunctionele sportcomplexen, recreatiebedrijven en buurt- of wijkorganisaties. Ook de mensen met wie je gaat werken verschillen in leeftijd, vaardigheden en achtergrond. Voor de één organiseer je recreatieve activiteiten, met de ander werk je op therapeutische basis, of je gaat samen iemands sportprestaties verbeteren.
Verzorgende IG
De opleiding verzorgende IG (BBL) is een brede, praktijkgerichte opleiding. Je leert alles over zorg en ondersteuning bieden aan allerlei mensen die dit nodig hebben. Bijvoorbeeld pasgeboren baby’s en hun ouders, langdurige zieke mensen, ouderen en mensen met een beperking. Je maakt eerst kennis met deze verschillende werkvelden en doelgroepen. Je leert alles over zorg bieden volgens het zorgplan en de beroepscode, overleggen met collega’s zoals fysiotherapeuten en verpleegkundigen, wensen en behoeften van cliënten in kaart brengen, voorlichting en advies geven en handelen in moeilijke situaties. Ook werk je aan je sociale vaardigheden, zodat jij cliënten ook op emotioneel vlak kunt helpen en goed met collega’s kunt samenwerken. Kortom: alles wat jij nodig hebt om straks als bevoegd verzorgende IG aan de slag te gaan.
Zelfstandig werkend gastheer/-vrouw
Tijdens de opleiding zelfstandig werkend gastheer/gastvrouw krijg je bij het Astrum College een dynamische onderwijsmix van theorie en praktijk. Wat je van de opleiding kunt verwachten en leren? Als eerste aanspreekpunt voor gasten zorg jij ervoor dat zij een zo prettig mogelijk verblijf hebben. Om gasten op professionele wijze te informeren en adviseren over dranken en spijzen, doe je kennis op van producten, bereidingswijzen, menuleer en gastronomie. Je leert speciale serveerhandelingen verrichten, bereidingen aan tafel uitvoeren en raakt bekend met de hygiëneregelgeving. Je brengt samen met medestudenten je kennis in de praktijk in leerrestaurant La Rana. Ook doe je kennis op middels excursies, workshops en studiereizen.
Zelfstandig werkend kok
Tijdens de opleiding zelfstandig werkend kok krijg je bij het Astrum College een dynamische onderwijsmix van theorie en praktijk. Je volgt theorielessen en concrete vaardigheidstrainingen. Als kok werk je zelfstandig, maar – je raadt het al – natuurlijk ook in teamverband. Beide ‘manieren van werken’ en specifieke vaardigheden krijgen de aandacht. We leren je stap voor stap alle benodigde vaktechnieken toe te passen. Zo doe je kennis op van allerlei gerechten en bereidingswijzen en raak je bedreven in diverse kooktechnieken.