Stuur dan een e-mail naar info@roca12.nl
Ben jij klaar om een afslag te vinden naar jouw toekomst? Dan moet je eerst goed weten welke mogelijkheden er allemaal zijn. Benieuwd hoe het zit met de verschillende mbo-niveaus? We leggen het je hier uit. Zo kun jij straks een afslag nemen naar een toekomst die bij jou past.
Welke mbo-niveaus zijn er?
In het middelbaar beroepsonderwijs, oftewel het mbo, bestaan er 4 opleidingsniveaus. Deze opleidingsniveaus staan aangegeven met een cijfer, 1 tot en met 4.
Mbo niveau 1: entree-opleiding
De entree-opleiding is het eerste niveau mbo-opleiding. Om te starten op dit mbo-niveau hoef je geen ander diploma te hebben. Dus wil je studeren, maar heb je geen middelbare school diploma gehaald? Begin dan met een mbo niveau 1 entree-opleiding.
De entree-opleiding leert je te werken in een team van collega’s. Je kunt een mbo niveau opleiding volgen in verschillende beroepsprofielen. Zo word je bijvoorbeeld opgeleid tot assistent in de zorg, bouw of de detailhandel.
Mbo niveau 2: basisberoepsopleiding
Heb je wel een middelbare school diploma gehaald? Dan kun je een mbo-opleiding volgen op niveau 2. Deze niveau 2 opleidingen worden ook wel basisberoepsopleidingen genoemd. In 1 of 2 jaar leer je dan de basis van een beroep, bijvoorbeeld kapper, tegelzetter of verzorgende.
Mbo niveau 3: vakopleiding
Heb je een middelbare school diploma op zak van minimaal vmbo kader niveau of hoger? Of heb je een mbo niveau 2 afgerond? Dan kun je een mbo niveau 3 opleiding gaan volgen. De mbo niveau 3 opleidingen worden ook wel de vakopleidingen genoemd. De vakopleiding duurt 3 jaar en tijdens deze opleiding leer je een vak zelfstandig beoefenen.
Mbo niveau 4: middenkaderopleiding en specialistenopleiding
Het hoogste mbo-niveau is het mbo niveau 4. Deze opleidingen worden ook wel middenkaderopleidingen genoemd. Je kunt direct aan een middenkaderopleiding beginnen met een middelbare school diploma op vmbo kader of hoger niveau, een mbo niveau 3 diploma of een overgangsbewijs van havo of vwo 3 naar 4. Tijdens de middenkaderopleiding leer je een beroep zelfstandig uitoefenen. Ook kun je als leidinggevende worden ingezet.
Verder heb je op mbo niveau 4 ook de specialistenopleidingen. Om toegelaten te worden tot een specialistenopleiding moet je vakkennis hebben opgedaan tijdens een aansluitende mbo niveau 3 vakopleiding. Dit is dan een extra studie die ook wel een ‘kopstudie’ genoemd wordt. Je kunt hier niet voor toegelaten worden zonder de benodigde vakkennis. De specialistenopleidingen duren meestal nog 1 of 2 jaar.
Waarom een opleiding volgen bij een school van A12
A12 is groots in onderwijs, maar kleinschalig georganiseerd. Persoonlijke aandacht staat voorop! Bij A12 vindt je een mbo-opleiding die bij je past! Of je nu op zoek bent naar een opleiding in de zorg, media, horeca of in de bouw, bij A12 vind je het. Jouw toekomst ligt bij A12, welke afslag neem jij?
Waarom kiezen voor een BBL-opleiding bij een school van A12?
• We hebben en breed aanbod aan onderwijs
• We zijn kleinschalig georganiseerd
• Persoonlijke aandacht staat centraal
• Wij hebben scholen met een eigen karakter, zo volg jij een opleiding bij een school waar jij past
• A12 scoort op de JOB Monitor gelijk óf hoger op het landelijk gemiddelde