Audiovisueel Specialist BOL - Ede

Audiovisueel Specialist (BOL) - Ede

Aanmelden

Iets voor jou?

Jij bent visueel ingesteld, creatief, sociaal en flexibel. Je werkt graag met anderen samen aan een mooi eindproduct.

AV spelialist promo

De opleiding Audiovisueel Specialist

Tijdens de opleiding ontwikkel jij je tot vakman of vakvrouw voor het beroep cameraman, editor en geluids-, licht- & beeldtechnicus. Je wordt professioneel opgeleid door docenten met veel praktijkervaring. In het eerste jaar leg je een goede basis met audiovisuele praktijkopdrachten, waarbij aspecten als compositie, sfeer, licht en kleur aan de orde komen. Ook leer je omgaan met software pakketten die nodig zijn om een videoproductie te kunnen maken. Denk aan AVID en Photoshop. In de theorielessen leer je alle competenties binnen het audiovisuele vak beheersen; videocommunicatie, drama, videotechniek, filmanalyse,
videoproductie, Engels en Nederlands. Tijdens de opleiding ga je voltijd naar school en loop je drie keer een half jaar stage bij gerenommeerde audiovisuele bedrijven.

De cameraman vertelt een verhaal met beelden. Het beroep is inhoudelijk en technisch. Jij leert de professionele videocamera op de juiste wijze bedienen en zorgt dat het beeld de juiste impact heeft. Een mooie compositie, camerabeweging en beelduitsnede zijn de belangrijkste aandachtspunten. Bij toekomstig studiowerk krijg je instructies van een regisseur. Jij leert de juiste camera-instellingen bepalen voor een inhoudelijk mooi shot. Je raakt bedreven in het werken met licht om sfeer, kleur en vormgeving van het beeld te bepalen. Tijdens de opleiding werk je aan sociale vaardigheden, want de kans is groot dat jij in de toekomst als freelancer aan de slag gaat.

Een video-editor zorgt voor de montage van het beeldverhaal. De editor gaat aan de slag met de ruwe beelden die zijn gemaakt door de cameraman. Tijdens de opleiding leer je een logisch verhaal te ‘editen’ voor de kijker. Dit doe je door de beelden achter elkaar te zetten met gevoel voor shotlengte, timing en beeldritme. In de praktijk werk je samen met de regisseur of verslaggever en wordt de inhoud van de videoproductie bepaald. De kwaliteit van audio is een belangrijk onderdeel van de montage. Je krijgt gevoel voor de spanningsopbouw door middel van beeld en geluid in de montage. Kennis van software en digitale technieken is noodzakelijk om storingen op te kunnen lossen in de montageset.
Binnen deze opleiding wordt ook veel aandacht besteed aan beeld-, licht- en geluidstechniek, zodat je als allround audiovisueel specialist aan de slag kunt.

Jouw carrière

Met het diploma op zak, kun je aan de slag bij audiovisuele bedrijven, die producties voor uitzendingen via televisie, radio en internet maken. Ook kun je aan de slag bij audiovisueel dienstverlenende bedrijven die werken voor hotels en congrescentra en tijdens evenementen. Wanneer je als audiovisueel specialist als freelancer werkt, werk je vaak met eigen faciliteiten. Binnen het werkterrein van de audiovisueel specialist kan het accent op één vakgebied liggen. Ook een combinatie van licht, geluid, beeld, camera- of montagewerk
komt steeds vaker voor.

Doorleren?

Na deze opleiding kun je doorstuderen aan het hbo, bijvoorbeeld op de Filmacademie of een Hogeschool voor de kunsten.

Studie in Cijfers AV-productie BOL-4

Studie in Cijfers

In Studie in Cijfers staat informatie over jouw opleiding en de kans op een baan en stage in jouw regio, naast het landelijk gemiddelde. Samengesteld door SBB. SBB gebruikt hiervoor eigen informatie en gegevens van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO), het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en de landelijke jongerenorganisatie JOB.

Studie in Cijfers AV-productie BOL

Bijsluiter