Studenten krijgen aanmoedigingsprijs van leerplicht

Studenten krijgen aanmoedigingsprijs van leerplicht

25-03-2019
Op donderdag 21 maart, de dag van de leerplicht, kregen de studenten van E.V.A. (Entree voor Anderstaligen) bezoek van de regionale leerplicht. De studenten hadden, samen met de ISK-studenten (Internationale Schakel Klas) uit Ede, deelgenomen aan de prijsvraag die door de leerplicht was uitgeschreven. Het thema van dit jaar was ‘het recht om te leren’.

De ISK-studenten en de E.V.A. - studenten gingen in kleine groepjes uiteen om na te denken over dit onderwerp, om er vervolgens een poster of een filmpje van te maken.

,,Het was echt ontzettend leuk om te zien hoe serieus de studenten met dit onderwerp aan de slag gingen”, vertelt Mireille de Leeuw, docent bij de E.V.A. groep. ,,We hadden die dag de ISK-studenten op bezoek. Zij komen hier alvast lessen volgen om volgend jaar goed voorbereid aan het mbo te kunnen beginnen. “Het recht om te leren” is dan een prima onderwerp. De studenten komen uit verschillende landen en overal ter wereld is het met de leerplicht anders geregeld. Dat zorgt ervoor dat de studenten op verschillende manieren naar dit onderwerp kijken. Dat maakt het alleen maar leuker.” 

Er werden uiteindelijk drie posters en een filmpje gemaakt, die vervolgens met een begeleidende brief aan de leerplicht werden verstuurd. Een deskundige jury beoordeelde de inzendingen die uit de hele provincie binnen kwamen. De hoofdprijs, een theaterworkshop op school, werd niet gewonnen. Maar de jury was wel dusdanig onder de indruk van de inzendingen van de studenten dat zij besloten een aanmoedigingsprijs op school te komen uitreiken. 

De prijs bestond uit een traktatie, een kaart met complimenten en lovende woorden van de leerplichtambtenaar.  Mireille: ,,Het was echt een leuke, leerzame opdracht én het was leuk om mee te doen. Volgend jaar doen we weer mee!”