silke_kruese_geselecteerd_voor_fotowedstrijd_rijksmuseum.png

Silke Kruese geselecteerd voor fotowedstrijd Rijksmuseum

04-08-2020

Wie ben ik?

Ik ben Silke, Ik heb autisme. Mij kom je iets minder vaak tegen. Ik ben niet beter, niet minder, ''gewoon'' anders. Anders dan de rest. Ik heb ervoor gekozen om bloemetjes te fotograferen omdat ik zelf door mijn autisme vaak blijf hangen in details en omdat ik heel erg van de natuur hou. Daar kan ik namelijk helemaal tot rust komen. Verder kun je mensen ook vergelijken met bloemen: sommige kom je massaal tegen en voor anderen moet je even zoeken.

Fotowedstrijd Rijksmuseum

Het Rijksmuseum maakte vorige week bekend wie de tien deelnemers van Document Nederland Junior zijn. De jaarlijkse fotowedstrijd voor middelbare scholieren en mbo-studenten heeft als thema Wie ben jij? De Jongeren werd gevraagd om bewust naar zichzelf en hun omgeving te kijken. Dit heeft geleid tot intieme fotoseries met persoonlijke verhalen. De fotoseries van de tien deelnemers zijn vanaf vanaf 8 oktober te zien in de Teekenschool.
Hans Roosenboom, conservator fotografie en jurylid: bij de fotoseries over dit thema, gaat het mij met name over de belofte. Bij wie kunnen wij er nog meer uit te halen dan er nu al inzit. Daar is Document Nederland Junior voor bedoeld: jongeren een podium bieden, stimuleren en coachen. Document Nederland Junior wordt mede mogelijk gemaakt door de Janivo Stichting.

Silke Kruese geselecteerd voor fotowedstrijd Rijksmuseum groot
Foto door Silke Kruese

Thema: Wie ben jij?

De jaarlijkse fotowedstrijd voor middelbare scholieren en mbo-studenten heeft dit keer als thema Wie ben jij? Dustin Thierry, beeldend kunstenaar, fotograaf en jurylid: bij alle inzendingen is mij opgevallen dat jongeren zich kwetsbaar tonen. Bij dit thema hebben wij vooral gelet op de verhalen die niet snel aan bod komen. De veelzijdigheid van de inzendingen laat zien dat fotografie ook in tijden van Corona ruimte biedt voor jongeren voor zelfreflectie en wat voor hen dierbaar of belangrijk is. Ik kijk er naar uit om met deze jongeren een tentoonstelling te maken.

12de editie fotowedstrijd Document Nederland Junior

Het Rijksmuseum organiseert voor de twaalfde keer Document Nederland Junior, de jongeren-editie van Document Nederland. De tien genomineerden worden uitgenodigd voor twee masterclasses onder begeleiding van fotograaf Dustin Thierry en experts van het Rijksmuseum. Daarnaast krijgen de genomineerde een eigen tentoonstelling in de Teekenschool.
Uit de top tien wordt na de masterclasses twee winnaars (mbo/vo) gekozen. Dit wordt begin oktober bekendgemaakt. Zij mogen een dag meelopen met fotograaf Dustin Thierry. Daarnaast krijgt de winnaar uit het voortgezet onderwijs een foto-opdracht van scholieren.com en wint de winnaar van het mbo een stage bij het Rijksmuseum.

Top 10

Voortgezet onderwijs

Yulin Bernards, GSG Leo Vroman, Gouda
Harriet Derby, Open Schoolgemeenschap Bijlmer, Amsterdam
Trisha Lalaram, Cartesius lyceum, Amsterdam
Nina Sophie Rijntjes, Lingecollege Lyceum, Tiel
Olivier Versteeg, Eerste Christelijke Lyceum, Haarlem

Mbo

Cherelle Erat, Albeda, Rotterdam
Sam van Hees, Koning Willem 1 college, ’s Hertogenbosch
Silke Kruese, Technova College, Ede
Dallaz Lynch, Koning Willem 1 college, ’s Hertogenbosch
Joel Quayson, Grafisch lyceum, Rotterdam

Jury

De jury bestaat uit de volgende experts:
Dustin Thierry (Beeldend kunstenaar & fotograaf)
Hans Rooseboom (Conservator Fotografie Rijksmuseum)
Diederik van der Mieden (Bestuur Huis Marseille, Museum voor Fotografie)
Angela Tellier (Fotograaf & workshopdocent Rijksmuseum)
Bregje Pontzen (Huisfotograaf Scholieren.com)

Document Nederland

Sinds 1975 organiseert het Rijksmuseum jaarlijkse de tentoonstelling Document Nederland waarvoor een Nederlandse fotograaf wordt gevraagd een actueel maatschappelijk onderwerp in beeld te brengen. Eerdere fotografen waren o.a. Hans Aarsman (1984), Henk Wildschut (2013) en Anoek Steketee (2017). Dit jaar is er geen editie van Document Nederland.