roc_a12_stef_en_hans_bij_skills_the_finals_heroes_ede.jpg

ROC A12 studenten Hans en Stef behalen 2e en 3e plaats in Skills finale

21-03-2018

Acht studenten van ROC A12 hebben afgelopen weekend gestreden om de titel vakman/-vrouw tijdens Skills The Finals. Ieder jaar is er een wedstrijd waarin studenten van alle mbo-scholen in Nederland hun skills kunnen meten met andere mbo-studenten. Hans Nonhebel, student Mechatronica van ROC A12 in Ede, won afgelopen zaterdag zilver bij de nationale finale CAD-tekenaar van de mbo-vakwedstrijden Skills Heroes. Stef Roes, student Applicatieontwikkelaar, bemachtigde de derde plaatst bij de wedstrijd Webdesign. 

Hans Nonhebel deed vorig jaar ook mee, toen wist hij al brons te bemachtigen. Andere studenten die meededen hebben het ook goed gedaan. Lisa Vette, Juridisch Medewerker en Laura Kempers, Fotograaf, zijn allebei dagwinnaars geworden bij de halve finale. Tijdens de finale heeft Lisa de vierde plaats bemachtigd en is Laura vijfde geworden. De andere fotograaf van ROC A12, Sanne Outhuis is vierde geworden. 

Wedstrijd belangrijk voor mbo

In totaal was ROC A12 present met 7 opleidingen en 8 studenten. “Wij zijn trots met de vertegenwoordiging van ROC A12 tijdens Skills The Finals”, aldus Raymond Veenendaal, coördinator Veiligheid van ROC A12 en organisator wedstrijdonderdeel Beveiliging van Skills The Finals. “Deze vakwedstrijden zijn ontzettend belangrijk voor het mbo en de studenten. Studenten kunnen laten zien wat ze kunnen en leren er veel van. Bovendien staat het goed op je CV. Tegelijkertijd laten we met de wedstrijden zien wat mbo-ers kunnen!”

Goed voor je toekomst

“Beide jaren dat ik heb meegedaan aan Skills vond ik het een zeer leuke en leerzame ervaring”, vertelt Hans Nonhebel. “Meedoen aan Skills heeft zeker voordelen voor je toekomst. Het komt bij bedrijven erg goed over als je zoiets op je CV hebt staan. In sommige vakrichtingen werd er zelfs een extra beloning gegeven aan de nummer 1. Hij of zij kreeg een baangarantie van een bedrijf.” Stef Roes beaamt dit, “Meedoen alleen al brengt je samen met bedrijven van jouw branche. Dat is voor het maken van connecties altijd handig. Naarmate je verder komt in de wedstrijd, kom je natuurlijk meer onder de aandacht. Zo kreeg ik de dag na de finale al veel LinkedIn verzoeken en e-mails.”

Leerzame ervaring

“Het leuke van de wedstrijden vind ik dat ook al ben je goed in je vakrichting, toch leer je in 3 dagen finales heel veel van de mensen waar tegen je moet strijden en van de opdrachten die je moet doen”, zegt Hans. Stef is het daarmee eens en vult aan, “alle eisen die in de opdracht staan zijn nooit te behalen binnen de tijd die je krijgt. Dit doen ze om de druk op jou te vergroten. Daarnaast had ik voor mijn wedstrijd beperkt internettoegang, wat voor mijn beroep ongebruikelijk is. Dit was eigenlijk de grootste challenge, omdat je normaal gesproken documentatie en antwoorden op het internet opzoekt. Je leert hierdoor op een andere manier te werken.”

Skills The Finals

Skills The Finals is hét evenement waar (beroeps)onderwijs samen komt met bedrijfsleven. Van 15 t/m 17 maart stond Overijssel in het teken van de nationale kampioenschappen vakwedstrijden binnen het vmbo en mbo. Maandenlang hebben duizenden leerlingen en studenten meegedaan aan voorrondes, provinciale kampioenschappen (vmbo) en kwalificatiewedstrijden (mbo), om uiteindelijk een van de duizend finalisten te zijn die van 15 tot en met 17 maart strijdt om de titel van beste vakman/vakvrouw/vakteam in zijn of haar vakgebied.