bouwkunde_topopleiding_hout_meubel_ede_MBO

Eerste plaats voor Hout- en Meubelopleidingen

26-02-2018

Dat ze het bij de opleiding Bouwkunde net even anders doen, mag duidelijk zijn. Voor het vierde jaar op rij zijn ze met de hout- en meubelopleidingen 1e geworden in de MBO keuzegids. De studenten zijn het meest enthousiast over de goede begeleiding die ze krijgen. Mede daardoor halen veel studenten van ROC A12 Bouwkunde hun diploma zonder vertraging.

Toekomstige vakmensen

We waren benieuwd hoe zij dit doen en gingen langs bij Adriaan van Doleweerd, docent en teamleider ROC A12. Adriaan is betrokken bij de hele afdeling bouwkunde, maar in het bijzonder bij de vakmanschapsroute hout en meubel. Ooit begon hij als timmerman en begeleidde regelmatig leerlingen in de werkplaats. Van daaruit is hij 15 jaar geleden in het onderwijs terecht gekomen: “Onderwijsboeken lopen vaak tien jaar achter. Ik zie bij onderwijs de verantwoordelijkheid om onze leerlingen met de nieuwste methodes en nieuwe manier van denken kennis te laten maken. Op het moment dat wij jongens van 18 of 20 jaar opleiden, zijn wij ons er bewust van dat zij over tien jaar de dragers zijn van onze branche. In de opleiding kun je de kiem leggen om open en creatief naar de toekomst te kijken in een wereld die ongelooflijk snel verandert. Als onze jongens goed mee kunnen bewegen met de veranderingen, vinden ze ook snel werk. Bouwkundige kennis is belangrijk, maar net zo belangrijk is de persoonlijke ontwikkeling die een student meemaakt.  

Een andere manier van werken

Achter de organisatie zit een heel anders business model dan bij veel organisaties in de bouw. Het concept: een aantal teamleden vormen het dagelijks bestuur dat tussen de directie en het team staat. Dat is een wisselende samenstelling en om de twee jaar hebben we verkiezingen binnen ons team. Hier is bewust voor gekozen, zodat mensen niet levenslang lid zijn van het dagelijks bestuur, maar ook niet hun leven lang alleen voor de klas staan. In die wisseling kunnen mensen met verschillende ambities zich blijven ontwikkelen. Zo doet het team ook zelf de functioneringsgesprekken. Dat zorgt voor gelijkwaardigheid waardoor mensen durven te zeggen wat ze denken. Informatie over een collega halen ze op bij het team. Door het uitzetten van enquêtes bij zowel leerlingen als collega`s komen ze tot een inhoudelijk goed functioneringsgesprek, waarbij je als teamleider de spreekbuis van het team bent richting deze collega.

Een mooie toekomst

Hoewel de wereld tegenwoordig soms lijkt te bestaan uit smartphone apps, drones en 3D-printers blijft er ook behoefte aan goed vakmanschap, bijvoorbeeld in de hout- of meubileringsbranche. Met je diploma op zak heb je dan ook een prima vooruitzicht op werk. Het uurloon ligt rond het mbo-gemiddelde, maar de meeste banen zijn wel voltijds, dus je kunt een goede boterham verdienen. De opleidingen leren je alle kneepjes van het vak: oud-leerlingen zeggen dat ze veel aan hun opleiding hebben gehad.

Meer informatie? 

Bekijk ons opleidingsaanbod of kom 13 maart naar de infoavond tussen 18.30 en 20.30 uur.

Blog mede mogelijk gemaakt door The New Builders