Meest gestelde vragen - studeren op het mbo

Heb jij vragen over studeren op het mbo? Bekijk hieronder de meest gestelde vragen die je kunt hebben bij jouw keuze voor een opleiding.

Mbo staat voor middelbaar beroepsonderwijs. Het is onderwijs dat aansluit op de middelbare school en leidt studenten op tot goed gekwalificeerde beroepsbeoefenaars.
Het vmbo (voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs) bereidt je voor op het mbo. Ook als je een havo diploma hebt, of vroeger een ander diploma hebt gehaald, dan kan je studeren aan het mbo.

Zit je op een praktijkschool of heb je je vmbo-diploma niet gehaald? Ook dan heeft het mbo een opleiding voor jou. Je kunt een entree-opleiding doen.

Het mbo-onderwijs kent vier niveaus, waarbij voor elk niveau andere toelatingseisen gelden. We onderscheiden de volgende niveaus:

Niveau 1; Entreeopleiding – duur 1 jaar
Niveau 2: Basisberoepsopleiding – duur 1 tot 2 jaar
Niveau 3: Vakopleiding – duur 3 jaar
Niveau 4: Middenkaderopleiding – duur 3 tot 4 jaar

Alles over doorstromen naar het hbo; lees hier meer.

Bij ROC A12 bereiden we onze studenten voor op een toekomstig beroep. De beroepspraktijk staat daarom in alle opleidingen centraal. Studenten volgen theorielessen, maar doen vooral veel ervaring op in de praktijk. Denk aan het uitvoeren van projecten, excursies of gastlessen en workshops door ervaren mensen uit de praktijk. Een van de belangrijkste onderdelen vormt de beroepspraktijkvorming (bpv). Meer info, klik hier