Meest gestelde vragen - kosten en studiefinanciering

Heb je vragen over de kosten van je opleiding? En heb je vragen over studiefinanciering? Bekijk hieronder de meest gestelde vragen over deze onderwerpen.

Vragen

Het lesgeld voor het schooljaar 2021-2022 is € 1.216,-. Let daarbij op; Wie op 1 augustus 18 jaar of ouder is op mbo of vavo (voltijd), moet lesgeld betalen. Voor een opleiding in het 'gewone' voortgezet onderwijs of een particuliere vavo-opleiding wordt geen lesgeld betaald.

Het wettelijk cursusgeld bedraagt voor het schooljaar 2019/2020: niveau 1 en 2: € 253,-; niveau 3 en 4: € 612,-
 

 

Informatie over je studiekosten vind je hier: studiekosten

Als je 18 wordt en een mbo-opleiding volgt, krijg je ook recht op studiefinanciering. Meer informatie over studiefinanciering en het aanvragen: studiefinanciering

Daarnaast komt een deel van de opleidingsgebonden schoolkosten voor rekening van de student. Dit zijn de kosten van zaken waarover de student dient te beschikken voor het volgen van de opleiding en waarover de student zelf verantwoordelijkheid draagt. Hierin hoeft de school dan ook niet te voorzien. Het gaat met name om onderwijsbenodigdheden in de zin van leermateriaal zoals studieboeken, licenties voor computerprogramma’s die in de plaats komen van studieboeken, agenda, rekenmachine, laptop, werkkleding en werkschoenen, kopieerkaart/kopie en printkosten. Deze materialen zijn nodig voor het verwerven van de gevraagde competenties van de opleiding, het behalen van het diploma en zijn (en blijven) eigendom van de student. In een aantal gevallen is het mogelijk om deze leer- en gebruiksmaterialen via school aan te schaffen. De afname via school is niet verplicht. De student mag deze benodigde materialen ook zelf elders aanschaffen. 
Wil jij weten welke benodigheden er nodig zijn voor jouw opleiding? Kijk hier voor meer informatie: studiekosten.

Er zijn allerlei apparaten die je zou kunnen gebruiken voor het werken op school. Naast een gewone laptop kun je ook denken aan een meer draagbare ultrabook of een tablet. Misschien heb je al een laptop of tablet. Dan kun je deze mogelijk gebruiken. De eisen die gesteld worden verschillen per opleiding. Dit heeft vooral te maken met de software die gebruikt wordt. Meer informatie: bring-your-own-device