Innovatief leren met LARS -  ’s Heeren Loo, CHE en Dulon College

Innovatief leren in Zorg en Welzijn met LARS

Tot en met 2022 kan het landelijk tekort aan zorgprofessionals oplopen tot honderdduizend personen. Deze opgave vraagt een enorme inzet op het aantrekken van nieuwe mensen voor de sector. Daarvoor hebben wij onze krachten gebundeld met ’s Heeren Loo, CHE en Dulon College in de innovatie praktijkroute LARS. Samen hebben wij een route ontwikkeld voor studenten Maatschappelijke Zorg, Verzorging en Verpleegkunde waarin theorie en praktijk naadloos op elkaar aansluiten. 

Doel van LARS

LARS heeft als doel om een echte lerende gemeenschap te vormen, studenten van alle niveaus en verschillende opleidingen, zorgprofessionals en docenten worden uitgedaagd op hun eigen niveau en manier te leren en werkervaring op te doen in samenwerking met clienten. Door als zorginstelling en onderwijsinstellingen de handen ineen te slaan kunnen we toekomstige zorgprofessionals goed voorbereiden op het leveren van passende zorg.

Leren in de praktijk

Studenten van de opleidingen Verpleging, Verzorging en Maatschappelijke Zorg verruilen het Dulon College tijdelijk voor 's Heeren Loo. Hier volgen zij zowel de theorie- als de praktijklessen, waarbij de dagelijkse praktijk leidend is voor de inhoud van het onderwijs. Deze combinatie zorgt ervoor dat de lessen nog meer praktijk gestuurd zijn en de opgedane kennis uit de theorie direct meegenomen kan worden in de praktijk. Deze nieuwe opzet vraagt veel inzet en flexibiliteit van docenten, werkbegeleiders en studenten.

Samen leren met elkaar

Studenten leren van de medestudenten, collega’s, docenten en natuurlijk de cliënten. Al lerende in de praktijk, ontstaan er leervragen die studenten van verschillende opleidingen, leerjaren en niveaus daarna samen gaan uitwerken. De ervaringen vormen de basis van de lessen. De theorie geeft handvatten om de antwoorden te vinden die weer kunnen worden uit geprobeerd op de werkplek. Tijdens het traject heeft de student een vaste begeleider die hem/haar ondersteunt. 

De praktijk verandert snel, door te leren in de praktijk hebben studenten de laatste kennis paraat. Wat de student bij ’s Heeren Loo heeft geleerd, neem hij/zij mee naar andere leerwerkplekken. Jij wordt namelijk breed opgeleid.

Iets voor jou?

Wil jij een opleiding Maatschappelijke Zorg, Verpleegkunde of Verzorging doen? En wil jij dit graag leren in de praktijk? Dan is deze innovatieve praktijkroute misschien wel wat voor jou!