Inburgering en NT2 ROC A12

Inburgering en NT2

Het Dulon College geeft inburgercursussen op alle niveaus, zowel overdag als 's avonds, op de locatie van ROC A12 in Ede.

 • Schoollokalen met computers/laptops
 • Ervaren docenten
 • Professioneel
 • Meer dan 10 jaar ervaring met inburgering
 • ROC A12 geeft ook beroepsonderwijs. Als u A2 niveau heeft kunt u starten met een beroepsopleiding
 • Taalstages zijn mogelijk
 • U kunt kiezen voor een intensieve of minder intensieve cursus: 3 dagdelen of 2 avonden
 • Inburgeringsexamen of Staatsexamen

Intake en toets

U start altijd met een kosteloze intake en toets.Daarna ontvangt u uw cursusvoorstel, inclusief prijs en duur van het traject. Lezen en schrijven begint individueel in uw eigen tempo. Spreekvaardigheid oefent u in de lesgroep onder begeleiding van de docent. Kennis van de Nederlandse Samenleving (KNS) en Oriëntatie op de Arbeidsmarkt maakt deel uit van het traject.

Les

U werkt in een lesgroep in uw eigen tempo en op uw eigen taalniveau. In de lessen maken we gebruik van een taalmethode met een computerprogramma. U wisselt werken op e computer af met oefenen in kleine groepen. In het leslokaal zijn voldoende computers aanwezig. U wordt begeleid door ervaren docenten en klassenassistenten. 

De inburgeringscursus bestaat uit:

 • Lezen en schrijven: u leert individueel en in uw eigen tempo Nederlands lezen en schrijven.
 • Spreken en luisteren: u oefent uw luister- en spreekvaardigheid in de lesgroep onder begeleiding van een docent.
 • Kennis van de Nederlandse samenleving en Oriëntatie op de arbeidsmarkt: in kleine groepen worden deze onderdelen geoefend tijdens de les. Hiervoor kunt u zelf het boek "bagage" bestuderen.

Inburgerexamen

Het inburgerexamen bestaat uit vijf toetsen en toetst uw kennis van de Nederlandse taal, van de Nederlandse samenleving en de arbeidsmarkt. Bij taal gaat het om lezen, schrijven, spreken en luisteren op A2 niveau. Als u voor alle examens bent geslaagd, krijgt u het inburgeringsdiploma.

Staatsexamen

Met het diploma van het staatsexamen  kunt u de Nederlandse nationaliteit krijgen en beschikt u over de juiste basis om volwaardig mee te kunnen doen in Nederland, bijvoorbeeld door te werken of te studeren.

Wanneer u de Nederlandse taal al redelijk beheerst of verwacht dat u snel een hoog taalniveau kunt bereiken, kunt u in plaats van een inburgerexamen kiezen voor het staatsexamen. Als u dit haalt, hoeft u geen inburgerexamen te doen.

Staatsexamen I 
Staatsexamen I toetst of u voldoende Nederlands beheerst voor een baan op mbo-niveau of om een beroepsopleiding te volgen op dit niveau. Het staatsexamen bestaat altijd uit vier onderdelen: lezen, luisteren, schrijven en spreken. Als u voor alle vier de examenonderdelen bent geslaagd, krijgt u het diploma NT2.

Duur

 • De dagcursus Inburgering duurt minimaal 30 tot maximaal 90 weken.
 • Een traject van 3 dagdelen per week duurt gemiddeld 1.5 jaar.

De duur is afhankelijk van uw vooropleiding, taalniveau en inzet. Heeft u al niveau A1? Dan duurt de cursus maximaal 18 tot maximaal 35 weken.

De lestijden per locatie

De lestijden zijn 's morgens (9.00 - 12.00 uur), 's middags (13.00 - 16.00 uur) of 's avonds (18.45 - 20.15 uur of 19.00 - 21.00 uur).
Afhankelijk van uw niveau wordt u in een lesgroep geplaatst.

Kosten

Een gemiddeld inburgertraject duurt 720 uur en kost € 10.000 inclusief intake, lesmateriaal en examen. U kunt in termijnen betalen of een lening met lage rente afsluiten via DUO

Cursus: Alfabetisering (0 tot A1)

Deze cursus is bedoeld voor diegenen die niet gealfabetiseerd zijn in het Latijnse schrift. De nadruk ligt op het leren lezen en schrijven.
U werkt in een lesgroep in uw eigen tempo en op uw eigen taalniveau. Het eindniveau is A1.
Gemiddeld heeft u hiervoor 1,5 jaar nodig. Wanneer u ook in uw eigen taal niet kunt lezen en schrijven heeft u gemiddeld 5 jaar nodig om dit niveau te behalen.

Adressen opleidingslocaties

Reehorsterweg 80 
6717 LG Ede

Meer weten?

Voor meer informatie, neem contact op via steljevraag@duloncollege.nl

 

Inburgeringstrajecten via Upgrade

Inburgeringstrajecten worden vanaf 1 januari 2018 niet meer aangeboden door ROC A12 maar door UPGRADE.
UPGRADE valt net als ROC A12 onder het bestuur van COG.
UPGRADE werkt wel intensief samen met ROC A12 en de lessen blijven plaatsvinden op de locaties van ROC A12.
Klik hier voor informatie over inburgerings- of NT2 trajecten UPGRADE

Blik op werk ROC A12

DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs) leent alleen geld aan cursisten voor een cursus op een school met het Blik op Werk Keurmerk.

Waarom een Keurmerk?
Een school met het Blik op Werk Keurmerk biedt goede kwaliteit, maakt duidelijke afspraken en de cursisten zijn tevreden. Met het Blik op Werk Keurmerk weet men dat een taalcursus of inburgeringscursus van goede kwaliteit is.
Ook om geld te lenen van DUO, kan alleen als de inburgeringscursus gevolgd wordt bij een school of instituut met een Blik op Werk Keurmerk. Ook als men geld wilt ontvangen voor de kinderopvang (kinderopvangtoeslag) kan dat ook alleen als de cursus gevolgd wordt bij een school of instituut met een Blik op Werk Keurmerk. Een school of instituut met een Keurmerk is makkelijk te herkennen aan het groen-gele logo van Blik op Werk.

Hoe werkt het Keurmerk?
Blik op Werk kijkt naar verschillende eisen die voor alle scholen gelden. Blik op Werk kijkt met name naar klanttevredenheid en het slagingspercentage. Al deze eisen worden tijdens een bezoek aan de school gecontroleerd door een controleur. Daarna beoordeelt een medewerker van Blik op Werk of de school aan alle eisen voldoet. Als dit zo is, krijgt de school het Blik op Werk Keurmerk.

Tevredenheidsonderzoek
Als u een inburgeringscursus heeft gevolgd, krijgt u een vragenlijst. dan kan per e-mail, per post of u wordt gebeld. De vragen gaan over de cursus. Op basis van uw antwoorden weet Blik op Werk hoe tevreden u bent over uw cursus. Uw antwoorden zijn geheim. Uw leraren en de school weten niet welke antwoorden u geeft. Alle antwoorden van alle cursisten vormen samen het cijfer voor klanttevredenheid. De school moet een 6,5 hebben om het Keurmerk te krijgen.

Bron: blikopwerk.nl

Blik op Werk >