Infografic Astrum College

Pasgeboren en (taak)volwassen

23-09-2016

De kop is eraf, we zijn weer begonnen….
Enkele weken geleden in Ede en Veenendaal en nu ook in Velp. En hoe in Velp! Met de lancering van de nieuwe naam en nieuw huisstijl gaat locatie Velp in de toekomst door als het Astrum College.

Ik deel met de collega’s in Velp de trots en het enthousiasme, want wat is het mooi geworden. Het heeft wat voeten in de aarde gehad, maar alles is er nu; de handtekening, het briefpapier, de website, de balie, het gevelbord, en een hele mooie studiegids! 

 

Trots

Trots, dat we nu echt kleinschalig en betrokken organiseren en dat ook uitstralen. De komende jaren volgen het Dulon College (huidige locatie Reehorsterweg Ede) en met de realisatie van de nieuwbouw ook het Technova College (huidige locatie Bovenbuurtweg Ede). Daarnaast starten we een traject voor de merkenstrategie in Veenendaal. De naam Het Perron hebben we daar al en uit marktonderzoek blijkt dat dit in Veenendaal een bekende naam is vooral onder vmbo’ers. Dat er ook een locatie van ROC A12 zit, weten de meeste mensen in Veenendaal niet. Genoeg werk aan de winkel dus om op dezelfde manier als bij de andere locaties het merk te ‘laden’ zoals dit in marketingtermen heet.

Het team van het Astrum College is in de hele merkentransitie voorloper en aanjager geweest. Als eerste hadden ze missie, visie en ambitie scherp. Als eerste wisten ze hoe ze dit vertaald wilden hebben in kernwaarden, naam, logo en huisstijl. En als eerste waren zij er klaar voor om onder een eigen naam naar buiten toe te treden. Dit was mogelijk door het sterke zelfsturende team dat de drijvende kracht is achter deze metamorphose. Wat zeg ik? Zelfsturend? Nee, liever heb ik het over ‘taakvolwassen’. 

 

Waarom?

Wel hierom: 

(Bron: column in de NRC van Japke D. Bouma)

“… Het grote voordeel van zelfsturende teams is dat het alle kanten op kan. Dat maakt het een groot avontuur om erin te zitten. Maar verder snap ik het eigenlijk niet zo goed. Want iedereen vindt zelfsturende auto’s doodeng („zo wordt het een chaos op de weg!”), maar zelfsturende teams, dáár stapt iedereen zonder veiligheidsgordels in. Ik ben tegen zelfsturende teams. Ik wil gewoon een baas over wie ik kan klagen. Ik zou doodongelukkig worden als alles de hele tijd mijn eigen schuld was. Ik word ook altijd heel overmoedig van vrijheid. Als ik zelf mag weten waar ik heen stuur, komen we meestal met z’n allen in de kroeg uit. Bovendien, iedereen die weleens op school in een groepje heeft gezeten weet hoe vreselijk het is, een zelfsturend team. Het eindeloze geleuter tot iemand zegt hoe we gaan beginnen, de grootste eikels die niks kunnen maar wel altijd de leiding nemen en de drie leden van het groepje die geen reet uitvoeren maar op het einde wel gewoon een acht krijgen. Ik bedoel: wie gooit de lanterfanters eruit? …

…Maar de grootste tragiek van zelfsturende teams is dat ze natuurlijk helemaal niet zelf mogen sturen, maar dat er in de praktijk voortdurend een zenuwachtige manager omheen hangt die het niet uit handen durft te geven. Een beetje zoals van die bijrijders die met je ‘meerijden’ („pas op, had je die voetganger gezien, kijk uit een vrachtwagen!!”). De andere optie bij een zelfsturend team is een manager die de zelfsturing veel te serieus neemt en het geen zak interesseert. Zoals de goeroe van de zelfsturing, Ricardo Semler, die zijn bedrijf achterliet en nu de wereld over trekt om uit te leggen hoe goed zijn bedrijf zonder hem kan.

Maar het grootste bezwaar van een zelfsturend team is dat sturen alléén natuurlijk nooit voldoende is. Je hebt ook vaart nodig, iemand die schakelt, iemand die de bougies kan vervangen, die gaat tanken, voor de koffie zorgt en de TomTom heeft opgeladen. Maar bovenal moet er iemand zijn die remt. Een zelfsturend team dat alleen maar loopt te sturen, komt nergens uit.”

 

Ja, geef mij maar onze taakvolwassen teams!

 

Reacties (4)

Als onderdeel van het Astrum College uit Velp kan ik niet anders concluderen (om bij de metafoor van Japke Douma blijven) dat wij sinds de zelfsturing niet meer alleen voortgang boeken op brandstof van de manager. Maar nu op onze afgesproken snelweg (A12) echt meters maken omdat iedereen betrokken is en daardoor brandst levert.

Goed begin, mooie plannen en een "ware" en "klare" tekst uit uit het NRC...

Scherpe realistische blog. Leiding blijft nodig, en..........veel eigenaarschap natuurlijk.

Jannemiek mooi stukje over Astrum College en "Volwassen teams" Ik begrijp dat jij hier liever over spreekt. Ik ga bijna sterretjes zien als ik dit lees. Het tegenovergestelde van een volwassen team is taalkundig een onvolwassen, kinderachtig, puberteam. Kom op zeg, wij waren toch jarenlang de "professionals"?? Mooi artikel uit NRC: "...in praktijk er voortdurend een zenuwachtige manager omheen hangt..." Was o.a. voor mij een reden om te stoppen als teamleider. Als je 18 bent en volwassen en je rijbewijs hebt, wil je graag zelf sturen en niet een zenuwachtige vader naast je hebben die bang is dat je een deukje in zijn auto rijdt. Laat het management iets meer vertrouwen in de teams hebben. Fouten maken mag, dat hoort erbij. Natuurlijk geen brokkenpiloot worden, maar maak er met elkaar en met de studenten mooi werk van. Wat de toekomst van ons onderwijs wordt, staat in de sterren geschreven.

Reactie toevoegen