Vier mensen in sportkleding met sportattributen met op de achtergrond Leerpark Presikhaaf

Oud-student in de praktijk: Joey Sommers- Sport en Bewegingscoördinator

24-07-2016

“Ik heb een geweldige tijd gehad op school. De tijd vloog voorbij.” Vijf jaar geleden behaalde Joey Sommers (29) uit Gendt zijn diploma Sport & Bewegingscoördinator niveau 4 bij ROC A12. 

“Ik zat helemaal op mijn plek. We hadden een hechte club leuke en bevlogen leraren. Het was een goede opleiding, waar ik ontzettend veel heb geleerd. Wat ik vooral fijn vond, was de kleinschaligheid van de school. Je verdwijnt niet in de massa. Je kent de docenten en zij kennen alle studenten: ze stonden meteen voor je klaar.”

Van stage naar vaste baan als fitness- en zweminstructeur

Zijn laatste stage voor de opleiding bij Sportcentrum Laco in Bemmel resulteerde in een vaste baan. “Op school adviseerden ze mij om fysiotherapie te gaan studeren op het hbo. Maar ik kreeg een kans die ik niet kon laten lopen. Een maand na mijn afstuderen opende Laco het nieuwe sportcentrum aan de Van Nispenlaan en ze boden mij een fulltime baan als allround fitnessinstructeur en zweminstructeur.”

In die hoedanigheid begeleidt hij nu zelf stagiairs, onder meer van ROC A12. “Ik vind het leuk om mijn oude docenten weer te zien. Het lijkt soms net een reünie, praten over vroeger en oud-klasgenoten.”

Een van de studenten die hij nu onder zijn hoede heeft, is Wout Janssen (21) uit Doornenburg. Hij studeert Coördinator Buurt, Onderwijs en Sport (BOS). Net als Joey vindt hij de kleinschaligheid en het uitstekende contact met de docenten erg fijn. “Je kent iedereen en je weet wat je aan elkaar hebt. Je kunt altijd bij ze terecht en als je ergens mee zit kun je ze bellen of appen.”

Passie en betrokkenheid van de docenten

Allebei zien ze de passie en betrokkenheid van de docenten. Joey: “De docenten hebben een jarenlange ervaring in de sportwereld. Ze weten waarover ze praten en wanneer jij ergens tegenaan loopt, geven zij advies hoe je dat kunt aanpakken. Hun ervaringen weten ze op een pakkende en boeiende manier over te brengen op studenten.”

Tijdens de opleiding wordt veel aandacht besteed aan een goede beroepshouding. Joey: “Theorie en praktijk zijn natuurlijk erg belangrijk. Maar wat net zo belangrijk is, is je beroepshouding, je presentatie en je gedrag. Daar wordt dan ook goed op gelet.”

Organisatieleer

Waar Joey nog steeds erg blij mee is, is het vak Organisatieleer. “Ze hebben er bij ons ingehamerd dat een geslaagd evenement valt of staat bij een goede voorbereiding. Daar val ik nog regelmatig op terug als ik iets moet organiseren.”

Wout, die hiervoor op een andere sportschool heeft gezeten, is blij dat hij voor ROC A12 heeft gekozen. “Ik voel me hier erg op mijn gemak.”

Reactie toevoegen

Oud-student Joey Sommers met stagiair Wout van ROC A12 Sport & Bewegen in actie