Oud student in de praktijk Jessie Feiken

Oud-student in de praktijk: Jessie Feiken

15-03-2016

“Zonder de hulp van mijn twee studieloopbaanbegeleiders had ik het denk ik niet gered. Zij en de andere docenten hebben mij ontzettend goed begeleid en alle hulp gegeven die ik nodig had. Dat zegt een stralende Jessie Feiken (20) als hij na zijn afstuderen in oktober terugkijkt op zijn studie Zelfstandig werkend Kok op ROC A12 Velp.

Bij de theorie had ik veel ondersteuning nodig. Praktijk is echt mijn ding. Gelukkig hebben we veel praktijk gedraaid, zowel op school als op stage. De school heeft een hartstikke fijne keuken. Een professionele keuken zoals die ook door restaurants wordt gebruikt. Er is ook een instructiekeuken. Tijdens de praktijklessen hadden we elk een eigen kookeiland. Heerlijk.”

Leerrestaurant La Rana

ROC A12 in Velp heeft een eigen leerrestaurant: La Rana. Studenten bereiden en serveren op dinsdag en donderdag voor € 14,50 een driegangenmenu. Als Jessie de leiding had over de keuken, vroeg hij aan het eind van de avond de gasten wat ze van het eten vonden. “Daar heb ik zoveel van geleerd”, zegt hij. “Even horen of de gasten kritische opmerkingen hadden. De gast, daar draait het om.”

Ambitieus

Jessie is ambitieus: “Ik wil iets bijzonders maken, iets lekkers waar mensen echt van kunnen genieten.” Hij maakte dankbaar gebruik van het netwerk van de school, die contacten heeft met gerenommeerde restaurants in de regio. De kans om stage te lopen bij De Steenen Tafel, Hartenstein en restaurant Koetshuis Rhederoord greep hij met beide handen aan.

Meteen een baan als zelfstandig werkend kok

Jeroen van Deursen, chef-kok van Koetshuis Rhederoord, onderkende het vakmanschap en de gedrevenheid van Jessie. Nog voordat Jessie zijn diploma behaalde, bood Jeroen hem een jaarcontract aan.

Koetshuis Rhederoord in De Steeg is nog een jong restaurant dat op 1 december 2014 van start ging. Het zet zich in de markt als een restaurant dat kwaliteit wil leveren tegen een betaalbare prijs. “Wij werken veel met stagiairs”, legt Jeroen van Deursen uit. Wat de chef-kok vooral belangrijk vindt, is de motivatie van een stagiair. “Kok zijn is hard werken. Wij proberen passie en plezier in het koksvak over te brengen zodat studenten gemotiveerd zijn te groeien. Als bedrijf moet je investeren in nieuwe koks. Dat kost in het begin tijd en energie, maar later profiteer je ervan. Wij hoeven geen goedkope handjes om de sla te wassen.”

Bij het Koetshuis en Landgoed Rhederoord lopen elk jaar studenten van ROC A12 Velp stage. Jeroen: “Als ik in een stagiair een vakman zie, kan ik die direct inlijven, zoals Jessie. Hij heeft gevoel voor het koksvak. Hij is goed opgeleid, heeft een hoge inzet en een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Die help ik graag verder.”

 

Reactie toevoegen