Dulon College

Nick de Roo: niet weglopen met alleen een diploma

21-01-2016

ROC A12 Velp daagt studenten uit het beste uit zichzelf te halen. “Wij gaan niet voor een zesje”, stelt locatiedirecteur Ruud Peters. “Wij verwachten dat onze studenten iets extra’s doen om hun talenten te ontwikkelen.” Een van de studenten die aan dit profiel voldoen, is Nick de Roo (19) uit Didam.

Manager Ondernemer Horeca niveau 4

Nick volgt na het behalen van zijn niveau 3-diploma Zelfstandig Werkend Kok nu de opleiding Manager Ondernemer Horeca niveau 4, waarbij hij afstudeert in nog eens twee richtingen: bediening en frontoffice. Daarnaast is Nick ambassadeur en uitblinker van ROC A12.

Dat hij ooit zo ver zou komen, was twee jaar geleden nog twijfelachtig. “Ik zat in een dip. Ik wilde er met een niveau 2-diploma uit en gaan werken als assistent kok. Maar daar was mijn docent het absoluut niet mee eens. Hij praatte op mij in, dat ik door moest gaan met niveau 3, dat ik zelfs niveau 4 wel in mij had en daarna zelfs wel naar het hbo zou kunnen.”

Nick bleef en deed het tweede jaar over. “Dat is een ontzettend goede beslissing geweest. Daar ben ik de school ontzettend dankbaar voor. Dat ze vertrouwen in mij hadden, dat heeft mij enorm gestimuleerd écht mijn best te doen.” De knop ging om. Hij besloot helemaal te gaan voor de koksopleiding niveau 3. Als extra uitdaging begon hij met een tweede opleiding. “Ik probeer meer uit mezelf te halen om me zo goed en breed mogelijk te ontwikkelen. Niet weglopen met alleen maar een diploma. Ik wil straks, als ik ben afgestudeerd, op het hbo aantonen dat ik er helemaal voor ga en dat ik het kan.”

De mogelijkheden die hij heeft gekregen, wil hij uitdragen naar andere, mogelijk toekomstige studenten voor Velp. “De school heeft mij alle kansen gegeven”, legt hij uit. ”Nu wil ik iets doen voor school. Niet omdat dit goed staat op mijn cv, maar omdat dit bij mijn opleiding, mijn ontwikkeling hoort. Met mijn ervaringen wil ik anderen inspireren en motiveren ook het beste uit henzelf te halen. Het mooie is dat ik daarvan zelf ook veel leer.”

Hij is een van de initiatiefnemers van de ambassadeurs, studenten die zich inzetten bij de werving van nieuwe studenten. Nick: “Het mbo is een goede opstap naar de toekomst. Het bereidt je voor op een mooie baan en op een eventuele vervolgstudie.” Door zijn enthousiasme en passie voor het mbo werd Nick uitblinker van ROC A12 en deed hij mee aan de landelijke verkiezingen. Hij eindigde in de top 3. Door zijn bevlogen presentatie viel hij op bij de mbo-raad. Die vroeg hem burgemeester te worden van MBO Stad. In die hoedanigheid houdt hij een blog en een videoblog bij over zijn belevenissen op het mbo.

“Die uitblinkerswedstrijd was een hectische tijd. Ik heb veel mensen leren kennen en veel dingen gedaan, die ik anders nooit zou doen. Het was een schitterende en leerzame periode die ik niet had willen missen.”

Nick hoopt in juli af te studeren. Daarna hoopt hij ingeloot te worden voor de studie Voeding en Diëtetiek op het hbo. “Als ik ben geslaagd, wil ik betrokken blijven bij de school. Ik ben zowel trots als dankbaar dat ik zo ver ben gekomen. Over tien jaar wil ik ze laten zien wat er van mij is geworden.”

Reactie toevoegen

Nick de Roo:"ik ben zowel trots als dankbaar dat ik zover ben gekomen".