nadine_van_spanje_veenendaal_wint_de_titel_roc_a12_student-ondernemer_2018_2.jpg

Nadine van Spanje: "Ondernemen is best wel lastig, zeker als fotograaf."

01-05-2018

Nadine van Spanje is verkozen tot 'ROC A12 Student-ondernemer 2018!'. Zij vertelt je hoe ze hier is gekomen en wat haar tips zijn als je wil starten als een ondernemen. Foto's: Yoeri Rijsemus, Young Media Team

Waar het begon

In 2015 heb ik bewust de keuze gemaakt om ondernemer te worden. Op donderdag 22 oktober stapte ik als 18-jarig meisje het kantoor van de Kamer van Koophandel binnen om te gaan ondernemen. Mijn bedrijf New Fotografie was officieel!

Ik wilde professionaliteit uitstralen en dan is een KvK inschrijving eigenlijk wel een must, vooral als je veel voor bedrijven wil werken. In het begin heb ik heel veel zelf moeten ontdekken, maar kreeg gelukkig hulp op school en mijn vader hielp met de administratie. Alles wat ik verdiende met fotografie investeerde ik weer in mijn bedrijf en zo begon het heel langzaam te groeien.

Bedrijfskunde

Ik kreeg bedrijfskunde van mijn docent Didy, een fantastisch mens die haar lessen enorm goed in elkaar had zitten! Ik kon alles aan haar vragen en ze hielp me altijd heel uitgebreid. Helaas stopte Didy op het gegeven moment en toen heb ik lang geen bedrijfskunde meer gehad.

In jaar 4 kregen we een nieuwe docent en werd letterlijk alle basisstof weer herhaald, omdat ik een klas vol studenten heb die gaan doorstuderen en niet gaan ondernemen. Het is daarom ook wel begrijpelijk dat bij het meerendeel van mijn klasgenoten alle kennis weggezakt was. Toen we voor de zoveelste keer weer een les hadden over hoe je een factuur moest maken, was ik het zat. Ik ben toen naar mijn SLB’er gegaan die vertelde dat er een excellentie-traject aan de gang was voor studenten die willen ondernemen.

Talentenprogramma Ondernemerschap

Het traject was al 5 weken aan de gang, maar na een intake gesprek met de coach mocht ik alsnog instromen. Elke woensdagmiddag was er een sessie ingepland waar we met een groep van 15 student-ondernemers een interessante gastspreker voor onze neus kregen en/of we naar een mooi bedrijf gingen om een kijkje in de keuken te nemen. Er zaten ook verschillende competitie elementen in, waaronder een pitch wedstrijd, een marktonderzoek en je website werd beoordeeld. De finale was in de vorm van een beursplein, waar je je bedrijf moest presenteren aan de jury en aan de gasten.

Beursplein in het makerslab

Op 4 april was het zover, het beursplein in het Makerslab in Ede. Er waren 3 prijzen te vergeven, namelijk ‘Winnaar beursplein juryprijs’, ‘Winnaar beursplein publieksprijs’ en de titel ‘ROC A12 Student-ondernemer 2018′. Ik was echt een geluksvogel, want ik won ze alle drie en dat had ik totaal niet verwacht! Natuurlijk is het winnen van die prijzen al fantastisch genoeg, maar er horen ook hele leuke extra’s bij! Zo krijg ik een bedrijfsfilm gemaakt door studenten van de afdeling Beeld & Geluid van ROC A12, een cursus, training of coach naar keuze t.w.v. €250,- en mag ik deelnemen aan het Business Course!

fotos_nadine_van_spanje_door_yoeri_rijsemus
Foto's: Yoeri Rijsemus, Young Media Team

Wil jij ook starten met ondernemen? Nadine geeft je in haar blog 5 tips!

Bron: New Fotografie

Reactie toevoegen