Jannemieke Wijgergangs

Met Kairos rond de eettafel

21-04-2016

6 april bezochten wij met enkele collega’s de jaarlijkse mbo-conferentie van het Consortium van Innovatie, in Groningen. Met dit jaar lezingen en workshops rond het thema ICT en wat dit voor het onderwijs kan betekenen. 

Van technotijd naar Kairostijd

Joke Hermsen, filosofe en schrijfster, opende de conferentie met een vurig pleidooi. Er is nu in het onderwijs, vindt zij, teveel nadruk op ‘technotijd’. En dat terwijl onderzoeken aantonen dat de inzet van digitale leermiddelen niet altijd ten bate van de prestaties van leerlingen zijn. Er schuilt zelfs een gevaar in te veel ‘technotijd’. Te veel focussen op deze vorm van onderwijs doet volgens haar geen recht aan de twee belangrijkste menselijke eigenschappen: nieuwsgierigheid en verlangen naar verbondenheid. Deze twee eigenschappen liggen aan de basis van leren en groeien.  Ze pleit dan ook voor een tijdelijke time out van technotijd en het meer ruimte geven aan Kairostijd in het onderwijs. In deze Kairostijd kunnen we onder andere nadenken over een juiste verhouding tussen old school onderwijs en de digitalisering, technologisering en gamification in het huidige onderwijs.

 

Duidelijk familie, maar toch zo verschillend

Kairos stamt uit de Griekse Oudheid. Hij was de zoon van Chronos, vertelt Hermsen. Chronos en Kairos zijn beiden 'tijd' en net als echte vaders en zoons lijken ze op elkaar.  Maar ze zijn ook fundamenteel anders en kunnen in conflict komen. Zo is Chronos (kloktijd) ons wel bekend en vaak bepalend voor ons handelen. Maar Kairos is de tijd van de juiste gelegenheid. De tijd om iets voor elkaar te krijgen door rust en aandacht. Wanneer we met rust en aandacht tijd voor elkaar nemen, scheppen we ruimte voor creativiteit, helder nadenken en echt in contact zijn met elkaar. Enthousiasme, inspiratie, empathie en bezieling zorgen binnen Kairostijd voor het ontstaan van bevlogen ideeën, de juiste kansen, verwonderende momenten, kortom alles wat ons onderwijs mooi maakt. 

 

De avondmaaltijd

Ik moest denken aan de tijd die je als gezin neemt voor de avondmaaltijd, wanneer er ruimte is om met elkaar de dag door te nemen. De tijd waarin gesprekken ontstaan, spontane ideeën opkomen en we aandacht hebben voor elkaar. Is dit niet juist wat we in het onderwijs ook meer moeten doen? Ruimte en tijd reserveren voor dit soort momenten, waarbij we niet geleid worden door Chronos, maar ons laten verleiden door Kairos? En al schrijvend realiseer ik me dat we dit afgelopen maandag hebben ervaren: de Inspiratiedag in Burgers’ Zoo voor al onze collega’s was een heel mooi voorbeeld van Kairostijd. We hebben ons laten inspireren, hebben ruimte gemaakt om met elkaar in gesprek te gaan en er zijn plannen ontstaan die niet onder tijdsdruk ontwikkeld hadden kunnen worden. 

Laten we dat met onze studenten vaker doen! Ik nodig je uit mee te denken over en ruimte te geven aan meer Kairostijd in ons onderwijs. Onze studenten gaan zeker goed gedijen bij meer Kairostijd. 

 

Reacties (1)

Dank voor de inspirirende blog Jannemieke! De sfeer binnen onze school kan hierdoor nog verder verbeteren als we hier ook op de werkvloer meer aandacht aan kunnen besteden. Als thema binnen de gezonde school ook zo passend. Aandacht is als liefde. Ieder mens bloeit ervan op. Precies dit thema is mijn inspiratiebron geweest voor het organiseren van pauzeworkshops voor alle personeelsleden elke donderdag tussen 12.15 uur en 12.45 uur. in F002. We doen fysieke en mentale oefeningen die helpen de aandacht te richten op dat wat er echt toe doet binnen onszelf en het werk dat we doen. Een moment van rust, onstpanning, activiteit en plezier geeft nieuwe energie voor ieder persoonlijk en in het samen werken met studenten en collega's. Graag nodig ik je uit voor 30 minuten Kairos tijd in de lunchpauze op donderdag. Ik ben beschikbaar voor het delen van ervaringen en ideeën hoe deze Kairos tijd verder vorm te geven binnen het leer-, werk- en leefklimaat op onze scholen. Ik hoop op positieve reacties van collega's die hierin willen participeren. Want dat wat je aandacht geeft groeit :)

Reactie toevoegen