Dulon College

Mechatronica: het bouwen van een robot is precisiewerk

06-06-2014

We hebben weer ruim anderhalve week hard gewerkt. Het meeste van die tijd zijn Sander en Ronald druk geweest in de metaalwerkplaats. Gelukkig werd de werkplaats meer uren opengesteld, daardoor konden we doorwerken. Dit was heel fijn. Ook is Leon van de week bezig geweest met de laatste lootjes te leggen aan de tekeningen. We hopen deze volgende week allemaal op te leveren.

Het laswerk bijna af!

Laswerk bijna af!

 

Sander en Ronald zijn deze 2 weken druk geweest met het lassen van het frame. Na een aantal dagen stevig door gedaan te hebben was het grootste deel van het frame afgelopen maandag klaar. (zie foto) Dit was voor ons al een opluchting, omdat we zo konden zien hoe groot de robot werd en hadden we een hoop werk klaar. Dinsdag heeft Sander alvast voorbereidingen getroffen voor onderdelen die nog moesten worden gelast. Hij heeft dus gezaagd en geboord. We hebben gelukkig, met dank aan de leraren, donderdag en vrijdag het frame af kunnen maken.

 

Draaien

AfstandsbusDinsdag is Ronald aan het werk gegaan op de draaibank met het maken van afstandsbussen voor de rups.(zie foto). Waarschijnlijk je je hier niks bij voorstellen. Ik zal het even kort uitleggen:

Wij spannen een rond stuk materiaal in, in de draaibank. Dit materiaal gaat ronddraaien. Doordat wij met een bijtel tegen het materiaal aan gaan, gaat er materiaal vanaf. Hierdoor kun je bijvoorbeeld de diameter kleiner maken. Het draaien van de bussen is een hoop werk, omdat dit heel precies komt. Hier zijn we dus woensdag ook nog mee bezig geweest. Maar het resultaat is super. 

Wat gaan we komende week doen?

Komende week hopen we het frame klaar te hebben, zodat het naar de poedercoater kan. Hier word het frame gecoat. Om het frame af te hebben moet er nog wel het één en ander gebeuren, zoals plaatwerk knippen, frame netjes afmaken, vijlen, alle gaten boren en schroefdraad tappen. We gaan er vanuit dat we volgende week kunnen melden dat het frame weg is.

Blog gamedesign

Ook leuk om te weten is dat de jongens van gamedesign deze week ook een blog hebben gemaakt. Je kan in deze ook lezen wat zij zoal doen en maken. Ik verklap alvast, het begint er al prachtig uit te zien.

Vind je het leuk om is even te komen kijken bij ons project? Dat kan, jullie zijn van harte welkom om te kijken in lokaal H1.22. Wij zijn er in ieder geval maandag t/m donderdag van half 9 tot half 5. Woensdag vanaf 10 uur.

Volgende week weer een blog! 

Geschreven door Sander de Jong, Leon Ubels en Ronald Rap.

Reactie toevoegen

Het frame van de robot