Lola Kuyper - Pedagogisch Medewerker – BOL – niveau 3 – leerjaar 2 – ROC A12 Veenendaal

Lola Kuyper: Van luiers tot overdracht aan ouders

31-01-2019

Lola werkt het liefst met kinderen. Ze koos daarom voor de mbo-opleiding Pedagogisch Medewerker in Veenendaal en loopt op dit moment stage bij een kinderdagverblijf. “Ik heb heel bewust voor de opleiding Pedagogisch Medewerker gekozen. Werken met kinderen kan ik iedereen aanraden die het liefst praktisch bezig is en graag met mensen omgaat.” 

Mbo-opleiding Pedagogisch Medewerker in Veenendaal

Lola behaalde haar vmbo-diploma bij Het Perron/CSV in Veenendaal. De keuze voor een mbo-opleiding in hetzelfde gebouw in Veenendaal was vanzelfsprekend. Lola: “Ik vind het een prettige school. Tijdens de opleiding worden we goed begeleid door drie mentoren. Ook is school nauw betrokken tijdens de stage. Zo komt mijn mentor tijdens deze stageperiode twee keer op bezoek. 

Tijdens de BOL-opleiding Pedagogisch Medewerker loop je twee dagen stage en ga je drie dagen naar school. Het werken in praktijk vind ik het leukste van de opleiding. Ook in het eerste jaar van de opleiding Pedagogisch Medewerker mocht ik stagelopen. Dit was bij de peuters, nu loop ik stage bij de babygroep van 0 tot 2-jarigen”, vertelt Lola. Tijdens het laatste studiejaar wil Lola stagelopen bij een groep kinderen in de leeftijd van 0-4 jaar.

Van luiers tot overdracht aan ouders

Lola: “De babygroep was wel even wennen, want ik wist niet zo goed hoe ik baby’s moest verzorgen. Gelukkig word ik goed begeleid door de medewerkers van het Kinderdagverblijf De Regenboog in Rhenen. Zij laten me zien hoe ik iets moet doen en daarna probeer ik het zelf. Ik maak hapjes, haal de kinderen uit bed en verschoon de luiers. Ik wist niet dat ik dat leuk zou vinden. Op dat moment heb je echt 1-op-1 contact met een kind. Ook speel ik met de kinderen, organiseer speciale activiteiten en ik leer meer over het contact met ouders. Het is daardoor heel afwisselend werk”.

Stagelopen is het echte werk

In de babygroep worden 14 kinderen opgevangen. Lola wisselt tussen ochtend- en middagdiensten. Collega Eelke Stoker vertelt: “Het is zo goed dat een stagiair alle momenten van een dag meemaakt; van de opstart met de groep tot de afsluiting en de overdracht aan ouders. Stagelopen is de voorbereiding op het ‘echte werk’. Het laat goed zien hoe jouw toekomst er uit zal gaan zien. Een werkdag telt hier al gauw 10 uur werken en dat is soms best vermoeiend. Dat moet wel bij je passen en dat leer je tijdens een stage. Lola is een harde werker, maar lang niet alle stagiaires hebben die mentaliteit.” Bij KDV De Regenboog werken ze graag met stagiaires van het mbo: “Wij zijn afhankelijk van goed opgeleid personeel, dus we werken graag mee aan het opleiden voor dit vak. Daarnaast is het meteen een manier om geschikt personeel te werven.”

Toekomst in pedagogisch werk? 

Na het behalen van haar diploma voor de opleiding Pedagogisch Medewerker op niveau 3 is er genoeg werk te vinden. Lola: “Het lijkt me echt super om in een kinderdagverblijf te werken, maar dan kies ik toch het liefst voor een peutergroep. Ik vind baby’s lief en schattig maar met een peuter heb je iets meer interactie. Je kunt actief met ze aan de gang en de kinderen echt iets leren. Misschien kies ik wel voor ouderenzorg. Op dit moment heb ik ook een bijbaan waarbij ik ouderen verzorg en ook dat vind ik leuk. Wie weet wordt het een combinatie van die twee doelgroepen.” 

Opleiding: Pedagogisch Medewerker – BOL – niveau 3 – leerjaar 2 – ROC A12 Veenendaal 

Reactie toevoegen