roc_a12_stef_en_hans_bij_skills_the_finals_heroes_ede.jpg

Hans en Stef over hun ervaringen tijdens de Skills The Finals

21-03-2018

Ieder jaar is er een wedstrijd waarin studenten van alle mbo-scholen in Nederland hun skills kunnen meten met andere mbo-studenten. Hans Nonhebel, student Mechatronica van ROC A12 in Ede, won afgelopen zaterdag zilver bij de nationale finale CAD-tekenaar van de mbo-vakwedstrijden Skills Heroes. Stef Roes, student Applicatieontwikkelaar, bemachtigde de derde plaatst bij de wedstrijd Webdesign. Zij vertellen in dit interview over hun ervaringen.  

Wat vond je van de Skills wedstrijden? 

“Beide jaren dat ik heb meegedaan aan Skills vond ik een zeer leuke en leerzame ervaring”, vertelt Hans. “Het is erg mooi om te zien dat de hele top van het MBO tegelijk bezig is met waar hij of zij het beste in is. Het leuke van de wedstrijden vind ik dat ook al ben je goed in je vakrichting, toch leer je in 3 dagen finales heel erg veel van de mensen waar tegen je moet strijden en de opdrachten in het algemeen. En daarnaast zijn het erg gezellige dagen met de juryleden en deelnemers.” “Ja inderdaad, beaamt Stef, Je ontmoet heel veel nieuwe mensen ook. Je bent de hele dag met onbekende mensen, zowel op je verblijfplaats als op de wedstrijdlocatie. Ik had tijdens de voorrondes op school ook nog geen idee hoe groots dit evenement is. Dat veranderde pas toen ik in de IJsselhallen aankwam. Alles was erg professioneel. Tijdens de wedstrijd vloog de tijd om en telkens was het einde een beetje chaotisch. Je wil namelijk zoveel mogelijk onderdelen af krijgen, terwijl je nog maar een paar minuten op de klok ziet staan.”

Waarom doe je mee aan Skills? 

“Ik doe mee aan Skills om mezelf te testen vertelt Stef. “Veel van wat ik heb geleerd moest ik hier toepassen. Ik ben erg geïnteresseerd in webdesign en buiten school ben ik hier ook vaak mee bezig. Skills is daarom een mooi moment om te laten zien wat ik kan. Als dit niet mijn examenjaar was had ik volgend jaar zeker nog een keer meegedaan.” “Dit jaar deed ik in eerste instantie alleen maar mee voor de lol, omdat ik wist van dat jaar daarvoor hoe leuk het was”, geeft Hans aan, “maar toen ik tijdens de kwalificatie al in de top 3, ging ik er weer serieus voor. Daarnaast hoorde ik ook van een paar andere oud deelnemers dat zij dit jaar ook weer mee gingen doen. Ik heb met hen nog steeds contact. Dat maakt het wel extra leuk.”

Heeft Skills voordelen voor je toekomst? 

“Meedoen aan Skills heeft zeker voordelen voor je toekomst,” denkt Hans, “het komt bij bedrijven erg goed over als je zoiets op je CV hebt staan. In sommige vakrichtingen werd er zelfs als extra beloning voor de nummer 1 een baangarantie gegeven door het bedrijf.” “Door mee te doen kom je al in contact met bedrijven van jouw branche. Dat is voor het maken van connecties altijd handig. Naarmate je verder komt, kom je natuurlijk meer onder de aandacht. Zo kreeg ik de dag na de finale al vele LinkedIn verzoeken en e-mails.”

Hoe was de concurrentie? 

“Van een paar deelnemers wist ik dat zij, net als Hans, al eerder mee hadden gedaan. Dat zegt natuurlijk nog niks over hun vaardigheden. Het blijft dus heel lastig om in te schatten wie er tegenover je staan”, vindt Stef, “in de pauzes praatten wij met elkaar alsof wij geen tegenstanders waren en werden er zelfs tips uitgewisseld. Een heftige strijd was het dus niet.” Hans ervaarde dat ook zo, “de concurrentie was zoals vanzelfsprekend heel erg goed. Onderling waren we competitief, maar niet we gunden elkaar het wel. In de pauzes hielpen we elkaar af en toe ook wel een beetje.”

Was het moeilijk? 

“Het waren drie zeer intensieve dagen”, geeft Hans aan, “met elke dag een andere opdracht die een ander aspect of deel van het programma naar voren bracht. De opdracht dit jaar was ook van een veel hoger niveau als vorig jaar, dat was bij de kwalificatie van te voren wel even schrikken omdat ik het iets makkelijker had verwacht. Maar bij de finale was ik hier beter op voorbereid. We kregen namelijk een paar weken voor de wedstrijd al een klein beetje informatie over wat we konden gaan verwachten van de opdracht. Zo wisten we van te voren dat we parametrisch moesten gaan ontwerpen en dat het ontwerpen van plaatmateriaal onderdelen een grote rol ging spelen. Met die informatie ben ik wat filmpjes op YouTube gaan opzoeken en ben ik met het programma wat modellen gaan bouwen.”

“Alle eisen die in de opdracht staan zijn nooit te behalen binnen de tijd die je krijgt, vertelt Stef, “dit doen ze om de druk op jou te vergroten. Daarnaast had ik voor mijn wedstrijd beperkt internettoegang, namelijk twee keer tien minuten. Dit is voor mijn beroep erg ongebruikelijk is. Dat was eigenlijk de grootste challenge, omdat je normaal gesproken documentatie en antwoorden op het internet opzoekt. Voor de wedstrijd voor te bereiden heb ik de wedstrijdomschrijving gelezen, maar verder geen specifieke onderdelen ingestudeerd. Wel had ik ter inspiratie ontwerpen van andere websites bekeken.”

Skills Heroes

Skills Heroes zijn vakwedstrijden voor het mbo. Er zijn wedstrijden voor verschillende niveaus en leerjaren. Studenten krijgen de kans om hun talenten te laten zien in diverse vakrichtingen. Skills Heroes start met voorrondes op de eigen school. De winnaar(s) van de voorrondes mogen deelnemen aan de kwalificatiewedstrijden, waarbij zij strijden tegen studenten van andere mbo-instellingen. Deze wedstrijden vinden plaats op diverse mbo-instellingen in het land. De winnaars van de kwalificatiewedstrijden gaan door naar de nationale finale, ook wel Skills The Finals genoemd, waar bepaald wordt wie zich nationaal kampioen mag noemen in zijn/haar vakgebied.
 

Reactie toevoegen