molenaar_frans_reijnders_garderen_ede_meubelopleiding_bijzondere_hobby_onderscheiding

Frans Reijnders student Meubelmaker met een bijzondere hobby

01-05-2018

Vanaf zijn tiende is Frans Reijnders (18), student Allround Meubelmaker ROC A12, bijna elke zaterdag in korenmolen De Hoop te vinden, waar hij steeds meer werkzaamheden op zich neemt. In de toekomst ziet hij zichzelf wel als echte molenaar. Voor zijn vrijwilligerswerk ontving hij donderdagochtend uit handen van burgemeester Asje van Dijk de Jan van Schaffelaarpenning.

,,De kracht van een molen in onvoorstelbaar. Als het flink waait, dan schudt en kraakt het hele gevaarte, prachtig. Ik denk dat vooral dát de aantrekkingskracht van de molen op mij is. Vanaf mijn tiende jaar was ik op zaterdagen al geregeld te vinden aan de 'overkant', want korenmolen De Hoop is vanuit mijn slaapkamerraam goed te zien. In het begin vond ik het gewoon leuk en gezellig om er wat rond te lopen en de molenaar te helpen met kleine klusjes. Graan bij de maalstenen schudden bijvoorbeeld. In de loop van de tijd werd ik handiger en sterker en mocht ik ook steeds meer doen. Het opzeilen, het openrollen van de zeilen op de wieken, is echt gaaf werk. Daar moet je geen hoogtevrees voor hebben. Heb ik ook niet, gelukkig."

Techniek

,,Wat me het meest aanspreekt is de techniek van een molen. Feitelijk is de molen gewoon één grote machine. Leeftijdsgenoten vinden het soms wel vreemd dat ik zo veel uren in de molen doorbreng, maar zij zien niet dat dit voor mij gewoon een geweldige hobby is. Anderen gaan vissen, of met een brommer aan de slag."

Meubelmaker

,,Sinds twee jaar ben ik iets minder vaak in de molen te vinden, omdat ik ben gestart met een bijbaantje op zaterdag bij de meubelmakerij in Speuld. Daarnaast rond ik mijn opleiding aan ROC A12 af. Ik wil graag in de toekomst als molenaar aan de slag, maar ik weet ook dat ik daar niet mijn brood mee kan verdienen. Zoals ik het nu zie, wil ik carrière maken in de meubelmakerij en dan pak ik later het molenaarsexamen op om in het weekend mijn liefde voor de molen de tijd te geven. Zo'n examen is overigens nog best pittig hoor. Bij het molenaarsvak komt veel kijken, niet alleen techniek, maar ook kennis over graan, de natuur en de wind. En je moet ook een beetje goed uit je woorden komen, richting de bezoekers van de molen. Want wie weet zit daar straks ook weer een jongetje van tien tussen die, net als ik, gek van molens is."

,,Echt een verrassing dat ik de penning kreeg vanmorgen was het niet. Diegenen die me hadden voorgedragen, konden zo gauw geen goede smoes verzinnen, dus ze hadden me vooraf maar gewoon verteld dat ik deze penning zou krijgen. Nou, maakt niet uit. Het blijft bijzonder.''

Bron: Barneveltse krant.nl

Reactie toevoegen