Dulon College

De robot voor de Oculus krijgt vorm!

13-06-2014

De afgelopen twee weken is er een hoop gebeurd. Het frame is terug gekomen van de poedercoater. Ronald en Sander zijn begonnen met het in elkaar zetten van de robot. Leon is begonnen met het programmeren van de software en het aansluiten van de kabels.

De robot terug van de poedercoater

Maandag 23 juni was het dan eindelijk zover, we konden de robot ophalen bij de Cellro. Cellro, de maker van robotarmen, heeft de gehele poedercoating gesponsord. Hartelijk dank daarvoor! De beplating van de robot heeft de kleur 'gebroken wit' gekregen. Het frame en de zijplaten hebben de kleur antraciet gekregen. Omdat foto’s meer zeggen dan woorden…

 

Het in elkaar zetten van de robot

Ronald en Sander hebben de afgelopen week hun uiterste best gedaan om de robot weer in elkaar te zetten. Zij zijn begonnen met de voor en de achterplaat te bevestigen op de robot. Daarna hebben ze met een aantal grote lijmklemmen de zijpanelen vast gezet en deze met bouten vast gezet. Vervolgens hebben ze de plaat met de motoren, de regelaars en de klemstroken erin geschroefd. Op de klemstroken komen later alle draden te zitten die naar de PLC gaan. Een PLC is eigenlijk een soort van minicomputer die ervoor zorgt dat, bij het juiste commando, de motoren gaan draaien, de snelheid wordt bepaald en eventuele verlichting gaat branden.

 

De software

Leon is deze week aan de gang gegaan met de software voor de robot. Als eerste heeft hij de software gemaakt voor de PLC. Dit gebeurt in het programma Codesys. Toen de basis af was, is hij aan de gang gegaan met Iridium. Hierin heeft hij een interface gemaakt voor de iPad. Deze interface bestaat uit een paar knoppen om de verschillende functies te bedienen, ook zie je twee grote schuifbalken aan beide zijkanten. Deze zijn ervoor om de snelheid van de motor te regelen. Hoe het eruit ziet ziet u hiernaast.

 

Het aansluiten

Toen de software af was, is Leon aan de gang gegaan met het solderen van de koplampen en de achterlichten. Vervolgens hebben Sander en Ronald de PLC in de robot gemonteerd. Toen de PLC in de robot zat, is Leon aan de gang gegaan met het aansluiten van de PLC. Doordat de plaat, waar de motoren op zitten, al als testopstelling was gebruikt, hoefde hij alleen maar de kabels aan te sluiten tussen de PLC en de klemstroken.

 

Het testen van de PLC en de bekabeling

Vrijdag 27 juni hebben we een begin gemaakt met het testen van de soft- en hardware. We hadden een verbinding opgezet met behulp van een router. Daarna hebben we met de iPad één voor één de uitgangen van de PLC bediend en gekeken of ze het deden. We hebben bijna alles kunnen testen.

 

Wat doen we volgende week?

Volgende week gaan we de robot helemaal in elkaar zetten en dan hopen we een filmpje te kunnen plaatsen van een rijdende robot. Bedankt voor het lezen en tot volgende week!

Geschreven door Sander de Jong, Leon Ubels en Ronald Rap. 

Reactie toevoegen

Het frame van de robot

ROC A12 Studenten Mechatronica bouwen robot voor de Oculus RIft