www.a12.nl maakt gebruikt van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Melding verbergen
Zorg en Welzijn ROC A12
Detailfoto opleiding Medewerker Maatschappelijke Zorg
Zorg & Welzijn

Medewerker Maatschappelijke Zorg

De opleiding Medewerker Maatschappelijke Zorg iets voor jou?

Jij bent betrokken, betrouwbaar en verzorgend. Je staat sterk in je schoenen zodat jij een lastige situatie kunt hanteren. En je kunt je goed verplaatsen in een ander.

  

De opleiding Medewerker Maatschappelijke Zorg

Tijdens de opleiding leer je lichamelijke, psychische en sociale problemen kennen waar je toekomstige cliënten
mee kampen. Je krijgt les in sociaal agogische vaardigheden en ontwikkelingspsychologie. Methodisch begeleiden van cliënten komt aan bod, evenals de vakken persoonlijke verzorging en facilitaire dienstverlening. Naast deze vakken krijg je ook les in drie extra vakken: Anatomie, Fysiologie en Verpleegtechnische Vaardigheden. In de opleiding ontwikkel je de kennis, vaardigheden en juiste beroepshouding die nodig is om het beroep op professionele wijze uit te voeren. Je volgt lessen en er is aandacht voor activiteiten als sport en spel, muziek, drama en beeldend vormen. Een groot deel van de opleiding breng je in de praktijk door, zodat jij al veel ervaring hebt als je de opleiding hebt voltooid. Na het behalen van je diploma ben jij vakkundig in het verlenen van zorg en ondersteuning in het dagelijks leven van mensen met een beperking, met een psychische aandoening of ouderen. Je inventariseert hulpvragen op de juiste manier, ondersteunt bij de persoonlijke ontwikkeling en verzorging. Je begeleidt groepen en zorgt voor een prettige leefomgeving. Je helpt bij scholing en verzorgt activiteiten op het gebied van vrije tijd.

 

Jouw carrière

Als gediplomeerd Medewerker Maatschappelijke Zorg (niveau 3, voorheen SPW) ga jij met mensen werken die door verstandelijke of lichamelijke beperkingen of ouderdom niet helemaal voor zichzelf kunnen zorgen. Jouw werkgebied ligt bij instellingen die hulp bieden op het gebied van wonen of dag- of vrije tijdsbesteding. Jij gaat bijvoorbeeld aan de slag bij gezinsvervangende tehuizen, zorgboerderijen, activiteitencentra, sociale werkplaatsen, verpleeg- en ziekenhuizen of asielzoekerscentra. Je werkt meestal in een team en onder begeleiding van een coördinator. Wil je verder leren, stroom dan door naar de opleiding Maatschappelijke Zorg (niveau 4).

 

Duur

Ede & Veenendaal & Velp |BOL | 3 jaar
Ede | BBL | 3 jaar
Ede & Veenendaal & Velp | maatwerk

In Ede en Velp starten de BOL-opleidingen Verzorgende, Maatschappelijke Zorg, Pedagogisch Werker en Onderwijsassistent in een gezamenlijk verbindingsjaar. Na dit jaar kies je een definitieve opleidingsrichting.

Niveau
3
Leerweg
BBL (beroepsbegeleidende leerweg: leren + werken)
BOL (beroepsopleidende leerweg: leren + stage)
maatwerk
Locatie Open dagen
Ede
Veenendaal
Velp

Contact

Algemeen e-mailadres: info@roc.a12.nl
Algemeen telefoonnummer: 0800-7622124

Onderwijs & Welzijn iets voor jou?

Dit is MBO